Google Analytics 360 Kullanma Rehberi
Veriye dayalı karar verme, günümüz dünyasında herhangi bir işletmenin büyümesini sağlamada kilit bir parametre haline geldi. Bunun nedeni, günümüzde kullanıcıların bir işletmenin ürünleriyle etkileşimi hakkında kolayca veri toplanmasına izin veren çok sayıda platformun bulunmasıdır. Daha sonra bu veriler; kullanıcıların davranışlarını anlamak, buna göre gelecekteki pazarlama ve geliştirme stratejilerini planlamak için o işletme tarafından analiz edilir. Büyük kuruluşların kullanıcı etkileşimini takip etmek için kullandığı en popüler platformlardan biri Google Analytics 360.
Google Analytics 360; bu verilerden eyleme dönüştürülebilir içgörüler elde etmek için kuruluşların ihtiyaç duyduğu araçları ve desteği sağlar. Bu bağlamda istatistiklerin kayıt altında tutulmasını sağlayan Google, bireysel ve kurumsal pazarda farklı çözümler sunmaktadır.
Analitik ürünlerinin yeni bir kurumsal sürümü olan ve Google Analytics Premium’un yerini alan Google Analytics 360; çevrimiçi deneyimlerin iyileştirilmesini, ayrıntılı kitle hedeflemesi sağlanmasını ve kuruluşların sürekli artan analiz ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar.
Ayrıca bakınız: Google Analytics Hizmeti
Toplamda ise 6 farklı alt özellik hizmeti bulunmaktadır:
- Tag Manager 360: Veri toplamanıza olanak tanır ve Google Etiket Yöneticisi’nin yeni kurumsal sürümüdür. Son yıllarda popüler olan etiketlerin takibini yapan bu etiket yöneticisi, içerikleriniz için kullandığınız etiketlerin kullanıcı ziyaretini takip eder. Böylece geriye dönük bildirimleri göstererek ziyaretçinin hangi etiketleri görüntülediği ve o etiketin ziyaretçiyi hangi içeriklere yönlendirdiği hakkında size bilgiler sunar. Ek olarak siz de bu sonuçlar için karşılaştırma yapabilir ve en kullanışlı etiketleri tercih edebilirsiniz.
- Analytics 360: Google Analytics Premium’un yeni sürümüdür. Stratejik kararlarınızı yönlendirmek için size güçlü raporlama ve içgörüler sağlar. Alışılan Google Analytics deneyimini sunarak sitenizi ziyaret eden tüm kullanıcıların genel durumu ile kullandıkları cihaz hakkında bilgi verir. Böylece tek bir resimde tüm sitenizi görüntüleyebilirsiniz.
- Attribution 360: Pazarlama temas noktalarınıza ilişkin içgörüler için çevrimiçi ve çevrimdışı verileri birleştirmenize olanak tanır. Mobil reklam bütçeniz hakkında geri dönüşler yaparak detaylı analizler sunar. Bu anlamda site trafiği ile reklam maliyetleri arasında bir inceleme gerçekleştirerek bütçeleri yeniden düzenler.
- Optimize 360: Testler yapmanıza ve hedef kitlenize kişiselleştirilmiş deneyimler sunmanıza olanak tanıyan tamamen yeni bir üründür. Web sitenizin; akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi farklı cihazlar ile uyumlu olması gerekir. Özellikle kurumsal şirketler bu konuda en iyisini talep ettiği için bu servis, sitenizin farklı varyasyonlarla karşılaştırılmasını sağlar ve önerilerde bulunur.
- Audience Center 360: Hedef kitlenizin müşteri merkezli bir görünümünü sağlar ve birinci taraf ile üçüncü taraf verilerini birleştirmenize olanak tanır. Bir çeşit yapay zekâ olan bu servis, oluşturulmak istenen kampanya ve reklam programlarının önceden tahmin edilmesini sağlar. Böylece kurumsal müşterilerin en makul reklamları yayınlamasına yardımcı olur. Reklamların doğru kişilere ulaştırılması açısından hedef kitlenin belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir.
- Data Studio 360: Google Analytics 360 dahilindeki tüm servislerden elde edilen verilerin yönetildiği yer olan Data Studio 360, bu verileri basit ve anlaşılabilir bir şekilde sunar. Bir anlamda aslında tüm sürecin son etabıdır. Bu servis sayesinde bütün veriler tek bir ekranda görünür ve analiz edilebilir.
Analytics 360’ı Kimler Kullanmalı?
En iyi 1 milyon web sitesinin %67,1’i Google Analytics kullanmaktadır. Google Analytics 360’ı kullananlar ise sadece büyük işletmelerdir. Bu platformu tercih edip etmemeniz, dijitale ne kadar yatırım yaptığınıza bağlıdır. Eğer küçük bir işletmeye sahipseniz Analytics 360’ın aşırıya kaçması muhtemeldir. GoPro, Domino’s, Lenovo, L’Oreal, Skyscanner ve AccuWeather gibi işletmeler bu servisten faydalanan şirketlerden sadece bazılardır.
İlginizi Çekebilir: Google ADS Kalite Puanı Nasıl Artırılır?