Başarılı Bir Pazarlama Otomasyon Kampanyası İçin Yöntemler

Basarili-Bir-Pazarlama-Otomasyon-Kampanyasinin-Anahtari

Günümüzde yapılmakta olan pazarlama otomasyon kampanyası çok önemlidir. Bir yazılım teknolojisini ifade eden pazarlama otomasyonu; potansiyel müşteri kazanmak, satış oranlarını artırmak ve doğru bir şekilde ölçebilmek adına oluşturduğunuz süreci otomatikleştirmeye yardımcı olur.

Günümüzde pazarlama otomasyon kampanyası, dijital marketing faaliyetleriniz için kullanışlı hatta vazgeçilmez bir araçtır. Zamanınız çok değerli bir kaynaktır ve onu akıllıca kullanmak önemlidir. Otomatik e-postalar, standart promosyon e-postalarından %86 daha fazla açılma oranı elde eder. Tıklama oranlarında ise %196 artış ve %320 daha fazla gelir sağlar.

Pazarlama Otomasyonunun Faydaları

Akıllı pazarlamacılar ve şirketler; hedef kitlelerine zamanında, kişiselleştirilmiş ve son derece alakalı mesajlar göndermek için pazarlama otomasyonunu kullanır. Bu otomatik mesajlar sık sık açılır ve standart tek seferlik kampanyalardan daha fazla gelir getirir.

Anketler ışığında hazırlanan bir rapora göre pazarlama otomasyonunun sunmuş olduğu faydalar şu şekildedir:

  • Tekrarlayan görevleri azaltır.
  • Mevcut ve potansiyel müşterilerin daha iyi hedeflenmesine izin verir.
  • Genel müşteri deneyiminde iyileştirmeler yapar.
  • Kampanyalarda insan hatasını azaltır.

Pazarlama otomasyonu, müşterilerle etkileşim kurmanın güçlü bir yoludur. Aslında uygulamanız gereken kurallar oldukça basittir; mesajlarınızı hazırlarsınız, gönderme kurallarınızı belirlersiniz ve gerisini teknoloji halleder. Elbette stratejinizi geliştirmek sürecin önemli bir parçasıdır ve daha fazla zaman alacaktır.

Pazarlama Otomasyon Kampanyası; Müşteri Geri Bildirimleri

Pazarlama otomasyonu denkleminin sayısal tarafını değerlendirmek önemlidir, ancak müşterilerinizden neyin işe yarayıp yaramadığı konusunda doğrudan geri bildirim almak ayrı bir konudur.

Devam eden pazarlama çabalarınızı optimize etmek için hedef kitlenize düzenli anketler gönderin. Bu değerli müşteri geri bildirimi, Net Tavsiye Skoru (NPS) gibi hızlı anketler ya da daha ayrıntılı sorular üzerinden yapacağınız iyileştirmelere öncelik vermenize yardımcı olacaktır.

Kullanıcı Alaka Düzeyi

Kullanıcı deneyimiyle ilgili mesaj içerikleri oluşturmak stratejinizin başarı anahtarlarından biridir. Bu kısım, potansiyel alışverişe yönelik veya bizzat kullanıcının kendisine ait bilgiler de olabilir. Pazarlama otomasyonu planınızda yer alacak olan içerik, büyük ölçüde kampanyanızın türüne bağlıdır. Örneklerden bazıları aşağıdaki gibidir.

Hoş geldin karşılaması: Şirketinizle ilgili rehber içerikler, hoş geldiniz promosyonu içerebilir. Ancak agresif bir tarzda değildir, tonu daha hoştur.

Alışveriş sepetini terk etme: Satın alma sürecini yeniden başlatmak için ürünleri bir araya getirmenizi sağlar. Daha girişken olabilir ve bir promosyon teklifi içerebilir.

Doğum günü kartı: Promosyon içeriği ve tonu özenli olmalıdır. Verdiği mesaj ise “müşterilerimize değer verdiğimizi gösteriyoruz” anlamı taşımalıdır.

Feeding campaign: Yavaş yavaş satışa yönlendiren, agresif olmayan ve işletmeniz lehinde argümanlar sunan içeriklerdir.

Pazarlama Otomasyon Kampanyası; Kişiselleştirilmiş İçerik

Genel olarak en önemli konu elbette, pazarlama otomasyonu kampanyalarınız dahillinde her zaman alakalı içeriklerin olmasıdır. Alaka, kişiselleştirilmiş içerik yoluyla gelir. Yukarıda bahsedildiği gibi otomatik bir kampanya genellikle internet kullanıcısının eylemine (forma kaydolma, belge indirme, satın alma vb.) yanıt veren bir iletişim senaryosuna entegre edilir.

Bu iş ilişkisine uyarlanmış olan kişiselleştirilmiş içerikleri kullanmak, kesinlikle müşterilerin kalbini kazanmanıza olanak tanır. Hepimizin bildiği gibi toplu içerikler, hiçbir kullanıcı tipi için ilgi çekici değildir.

İletişimler Arası Bekleme Süresi

Bir eylemi gerçekleştirme aşamasındayken en iyi anı belirlemek için kullandığınız kural çok önemlidir. Örneğin otomatik bir pazarlama aracı; belirli bir tarihten x gün önce, x ay sonra, x hafta sonra gibi bir ilkeye sahip olmalıdır.

İdeal zaman aralığını belirlemek için mucizevi bir formül yoktur. Gün, tarih ve saate karar verirken rehber olarak ürün ya da hizmetlerinizin satın alma döngüsünü, müşterilerinizin alışveriş alışkanlıkları hakkında sahip olduğunuz bilgileri kullanmanız gerekir.

 

İlginizi Çekebilir: En Popüler Pazarlama Otomasyonu Senaryoları

İlgili İçerikler