Pazarlama stratejiniz önümüzdeki değişiklikler için hazır mı? Sosyal Medya Pazarlama planlarınızı rayına oturtabilmek için bir uzman görüşü mü arıyorsunuz?
Bu makalede, 6 pazarlama uzmanı, önümüzdeki yıl için Sosyal Medya Pazarlaması ile ilgili planlarınızı hazırlamanıza yardımcı olacak tahminler paylaşacak.
#1: Facebook Reklam Maliyetleri Reklamverenleri Platformdan Uzaklaştırıyor
Facebook reklamcılığı önümüzdeki senelerde çok daha pahalı olacak. Çünkü; Tıklama Başına Maliyet (PPC) Pazarlaması uygulayacak. Bu da artık hedef kitlenize ulaşmanın size daha pahalıya mal olacağı anlamına geliyor.
Bu değişikliğin anlamı, ortalama sipariş değeri düşük olan veya Facebook reklam getirilerini nasıl değerlendirdiklerini değiştirmeyen şirketlerin Sosyal Medya Pazarlama bütçelerini artırması gerektiğidir.
“Bir müşteri için en çok ödeme yapabilen iş kazanır” ifadesi hiç bu kadar doğru olmamıştı. Artan Facebook reklam maliyetleriyle mücadele çözümü üç aşamadan oluşuyor.
Birincisi, satın alma başına maliyetinizi veya müşteri başına maliyetinizi azaltmaktır. Bunu yapmanın birçok yolu vardır. En etkili yöntemlerden biri, reklam yorgunluğunun etkisini azaltmak için reklam kopyası, reklam öğesi, kitleler, teklifler ve hedefler gibi reklam kampanyası bileşenlerinizi sürekli olarak yenilemek ve test etmektir.
Reklam hesabınızda herhangi bir çalışma gerektirmeyen ikincisi, ortalama sipariş değerinizi veya müşteri değerinizi artırmaktır. Müşteri değeriniz Sosyal Medya Pazarlama kampanyanız için oldukça önemlidir.
Bir kişinin sizden ilk satın aldığında harcadığı tutarı artırarak, satın alma başına maliyetiniz ile bu satın alma işleminden elde edilen gelir arasında daha büyük bir boşluk yaratırsınız. Böylece reklam harcaması getirinizi (ROAS) artırırsınız.
Artan Facebook reklam maliyetleriyle mücadele etmenin üçüncü yolu, daha önceki noktaya geri dönüyor: Facebook reklam getirilerinizi değerlendirme şeklinizi değiştirin.
Yalnızca doğrudan Ads Manager’da bildirilen ilk satın alma ROAS’ınızı ölçmek yerine, müşterinizin uzun vadede değerini etkileyen gerçek ROAS’ınızı da ölçmelisiniz.
Instagram veya Facebook reklamları aracılığıyla elde ettiğiniz ROAS, bir müşterinin işletmeniz için gerçek değeridir ve sizden ilk satın aldıklarında harcadıklarının katlarını harcayarak tekrar eden bir müşteri olmaya devam ederler.
Reklamlarınızın uzun vadede değerini kullanarak, reklamlarınıza daha fazla gelir sağlayabilir ve dolayısıyla bir Sosyal Medya Pazarlama kanalı olarak Facebook reklamcılığı için daha yüksek bir genel ROAS kazanabilirsiniz.
Facebook reklamcılığı ile başarıya ulaşmak artık sadece Sosyal Medya Pazarlama faaliyetinin ötesine geçiyor, fiyatlandırma, ürün konumlandırma ve müşteri görüşleri gibi işinizin temel bileşenlerine derinlemesine dalıyor.
#2: LinkedIn Tıklama Başına Maliyetler Artışta!
Dördüncü çeyrekte trafik çekmek her zaman pahalıydı ve bu yıl da durum farklı değil. LinkedIn reklam maliyetleri şu anda yüksek ve platform Mart 2019’da hedef tabanlı reklamcılık yayınladığında tıklama başına maliyette (TBM) önemli bir sıçrama oldu.
Belki de Linkedın’in hedef tabanlı reklamları 4. çeyrekte daha rekabetçi bir pazar yarattı. Ya da belki de artan Facebook reklam maliyetleri daha fazla pazarlamacıyı Linkedın’e itti.
Ne olursa olsun, LinkedIn reklamlarınızda en yüksek ROAS’ı nasıl alacağınızı bilmeniz gerekir:
Öncelikle, reklam biçiminden bağımsız olarak TBM’e her zaman teklif vermenizi öneririm. Çünkü reklamveren olarak sizin için en düşük riski sunar. Buna ek olarak, TBM teklifleri, çoğu zaman katılımı veya izlenimi izleyerek teklif vermekten daha düşüktür.
TBM’de teklif verdiğinizde, düşük (temel teklifte) başlayın ve yalnızca daha fazla trafiğe ihtiyacınız olduğunda teklifinizi yükseltin. LinkedIn başlangıçta minimum teklifin ne olduğunu söylemez, bu yüzden düşük başlayın.
LinkedIn daha sonra size minimum teklifin ne olduğunu söyleyen kırmızı renkte bir mesaj verecektir; artık açılış teklifinizi nerede ayarlayacağınızı biliyorsunuz.
İkincisi, Linkedın’in teklif önerilerini göz ardı edin. Çoğu zaman, LinkedIn otomatik teklif vermeyi seçiyor. Bu da delice pahalıdır ve reklamlarınızın uygun fiyatlı tekliflerin %10’una düşme olasılığı düşüktür.
Son olarak, kitle genişletmeyi kullanmayın. AJ Wilcox Bir LinkedIn Reklamlar Uzmanı ve B2Linked.com (LinkedIn’e özgü bir reklam ajansı) Kurucusu. Dünya çapında çok yönlü kampanyaları yönetiyor.
#3: Artan Reklam Maliyetleri, Pazarlamacıları Organik Video İçeriğine Yeniden Odaklanmaya İtiyor
Facebook’un 7 milyondan fazla reklamvereni var ve mevcut envanteri küçülüyor. Her büyük sosyal platformunda reklamların giderek artan maliyetleri, pazarlamacıları içerik pazarlama kitaplarını kısa sürede okuyup bitirmeye teşvik edecektir.
Akıllı pazarlamacılar, gelecekteki müşteriler için süper yararlı olan yüksek değerli video içeriğine yatırım yapıyor. Sosyal pazarlamada IGTV ve YouTube içeriğinin kullanımının arttığını göreceğiz. Ve evet, bu YouTube içeriği Facebook kullanılarak tanıtılacak!
İçerikle harcanan zaman pazarlamacılar için çok değerli bir metrik haline gelecek. Ve videolar müşteriler için “bilme, beğenme ve güven ” i artıracak. Video prodüksiyon hizmetleri her zamankinden daha önemli hale gelecektir.
# 4: Facebook ve Instagram Üzerinde Görünürlüğü Artırmak Konusunda Hikayeler Önemli!
Facebook ve Instagram hikayeleri formatı yıllar geçtikçe popülerlik kazanmaya devam edecek. Öyle ki, düzenli Feed içeriği üretimi belirgin şekilde yavaşlayacaktır. Facebook ve Instagram’ın harmanlanmış Feed ve hikayeler formatını geliştirmesi de oldukça mümkündür.
Her iki platform da çok kısa bir süre böyle birleştirilmiş, yatay bir arayüzü test ettiler. Ne yazık ki tasarımlar beğenilmedi
Çoğu sosyal medya kullanıcısı ani, radikal bir değişime karşı çıkıyor. Bu yüzden Facebook bu birleştirilmiş Feed’i her iki platforma da kademeli olarak getirmenin bir yolunu bulmak zorunda.
Bir yaklaşım, Facebook mobil uygulamasında hikayeleri daha büyük ve daha belirgin hale getirmek ve bunları normal haber akışına serpiştirmek olmuştur.
Facebook ayrıca, kullanıcıların günlük anıları paylaşarak ve Feed yayınlarını hikayelere otomatik olarak yayınlayarak hikayelere içerik yayınlamalarını daha kolay ve daha cazip hale getirmeye devam ediyor.
Pazarlamacılar, hikayeler formatının neden bu kadar yoğun bir şekilde istenmediğini anlamalıdır.
İlk olarak, Temmuz 2016’da Q2-2016 kazanç çağrısında, Facebook CFO’su Dave Wehner, insanlara reklam göstermek için haber kaynağında yer olmadığını açıkladı.
Facebook, bu maksimum reklam yükünü azaltmaya yardımcı olmak için 2018’de Instagram’da reklam yayınladı. Yakında reklam yükü de orada maksimuma çıkmaya başladı.
Bu duruma göre:
Bu, Facebook’un kesinlikle reklam yerleştirmek için yeni yerler bulması gerektiği anlamına geliyor. Ve bu yeni yerler arasında hikayeler, video reklam molaları ve Messenger reklamları yer alıyor.
Facebook’un haber akışının geleceği, CEO Mark Zuckerberg’in 3.200 kelimelik gizlilik manifestosunu yayınlamasından bu yana gündemde ve şirket kalıcı kamu yayınlarından ve özel, şifreli mesajlaşmaya doğru döneceğini açıkladı.
Kullanıcıların hikayeler biçiminde içerik tüketmesinin ne kadar kolay olduğunu düşünün. Dokun, kaydır, dokun, kaydır. Kullanıcı tam kontrol altında. Herhangi bir hesabın hikayelerini istedikleri kadar görüntüleyebilirler.
Ayrıca, içerik yaratıcıları takipçilerinin Feed’ni karıştırmaktan korkmadan istedikleri kadar hikaye yayınlayabilir. Ayrıca, bir hikayenin 24 saatlik raf ömrü olduğu için içerik yazarlığı yapanların içerik üretmeye devam etmesi gerekir; bu da reklam yerleşimi için daha fazla envanter anlamına gelir.
Bu durumda hikayelere reklam eklemek oldukça mantıklı ve çok fazla envanter var.
Daha fazla organik hikaye yayınlamak ve yerel hikaye reklamları oluşturmak… Bunlar 2021’de odaklanılması gereken en önemli şey! Bir ipucu: anketler, sınavlar, kaydırmalar, sorular ve bağışlar gibi etkileşimli öğeleri hikayelerinize eklediğinizden emin olun. İnsanlar telefonlarına dokunmayı sever.
Bazı araştırmalar, insanların telefonlarına günde 2.600’den fazla kez dokunduğunu ve aşırı cep telefonu kullanıcılarının (ilk %10’da) telefonlarına günde 5.400 kez dokunduğunu göstermektedir. İnanılmaz. Kullanıcı uyumlu web tasarımı burada ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Pazarlamacılar Facebook ve Instagram’ın yayınladığı yeni reklam birimi ve/veya reklam yerleştirme seçeneklerini gözlemlemelidir. Bunlara Facebook arama sonuçlarındaki reklamlar ve Instagram Keşfet’te ki reklamlar dahildir. Video içeriği de tüm sosyal platformlarda büyümeye devam edecektir. 2013’te 2013’ün videonun yılı olduğunu ilan ettim. Ama bu her yıl doğru olmaya devam ediyor gibi görünüyor!
#5: Kişiselleştirilmiş Marka-Müşteri Deneyimleri Artık Çok Daha Önemli
2021’de, markaların dijital pazarlamalarında güncel sosyal olaylar ve tartışmalar doğrultusunda büyük değişimler göreceklerine inanıyorum. Bu, daha fazla insanın özel konuşma kanallarına geçeceği anlamına gelir.
İlişki pazarlama tekniklerine odaklanmayan markalar, ya pay-to-play modellerine daha fazla para harcayacaklar. Ya da marka savunucularının yarattığı aidiyet ve satın alma zihniyetini destekleyen topluluk konuşmaları üretmeye dalacaklar.
Web sitelerini güçlendirecekler. Ardından karşılıklı konuşma yoluyla satış süreçlerini online olarak daha iyi hale getirmeye çalışacaklar. Bunları da daha hızlı müşteri deneyimi sağlayarak, dinamik reklamlar, video e-postaları ve metinler kullanarak yapacaklar.
Kitleleriyle daha derin bağlantılar kurmak için markalar, inandıkları şey üzerinde güçlü bir duruş sergileyecekler. Bunun için marka hikayelerine daha fazla kişilik katacaktır. İşbirlikleri hala önemli olacak ve markalar müşterilerden veya ekip üyelerinden hikayeler şeklinde içerikler üretecekler.
2021’de bir şirketin hikayesi müşteri kitlesi tarafından hissedilmelidir. İş yapma süreci, şirketler müşteri kitlesini kazanıp onları savunucuları haline getirdiğinde oldukça kolaylaşır.
#6: Şablon Temelli Pazarlama Sonuç Üretemiyor
Çoğu sosyal medya pazarlaması ”pazarlama” gibi göründüğü için başarısız olur İnsanlar pazarlamadan bıktı. Canva’da özel günler için hazır olan standart bir şablon görüntüsü oluşturduktan sonra , sosyal medyada yayınlayıp, satışların gelmesini bekleyeceğiniz günler geride kaldı.
Sosyal medya tüm bunlara zaten doydu ve artık istemiyor.
Ürününüzü veya hizmetinizi 2021’de sosyal medyadaki kitlenize nasıl satacağınızı anlamak için bu üç şeyi anlamanız gerekir:
· İdeal müşterinizin gerçekte ne tür içerik tüketmekten hoşlandığını kavrayın. Ayrıca bu içerikleri nerede görmek istediklerini bilmelisiniz.
· Potansiyel müşterilerinizi çekmek, ikna etmek ve dönüştürmek için hangi içeriği nereye koyacağınızı da.
· Potansiyel müşterileriniz, ürününüzü satın almak için bir süreçten geçerler.
Sonuç:
Artık pazarlama çabalarınızı doğru zamanda doğru kişiye doğru mesajı vermek için haritalayabilirsiniz. Buna ek olarak dönüşümleri süper yaratıcı bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
Standart şablon temelli çöp içerikler yapmayı bırakmalısınız.
İlginizi Çekebilir: Influencer Marketing