Instagram Reklam Optimizasyonu mu elde etmek istiyorsunuz? Facebook ve Instagram’da aynı reklamları mı yayınlıyorsunuz? Reklamlarınızın neden Instagram’da bu kadar iyi performans göstermediğini hiç merak ettiniz mi? Peki, Instagram reklam optimizasyonu sağlamak için ne yapmanız gerektiğini mi merak ediyorsunuz?
Bu makalede, daha iyi sonuçlar elde etmek Instagram reklam optimizasyonu sağlamak için yapmanız gerekenleri öğreneceksiniz.
Facebook ve Instagram’da ki Reklamlar Neden Farklı Performans Gösteriyor?
Instagram, 2020’de 1 milyar kullanıcıya ulaştı. Instagram için kilometre taşı olan bu gelişme, Instagram’ın Facebook’a ait olmasına rağmen artık kendi başına farklı bir sosyal ağ haline geldiğini gösteriyor. Görüldüğü gibi, Facebook ile Instagram kullanıcı deneyimlerinin bazı benzerlikleri olsa da reklamlarınızın yüksek düzeyde performans göstermesini sağlamak için akılda tutulması gereken önemli farklılıkları vardır.
Reklamverenlerin Instagram’ı ayrı bir kullanıcı deneyimi açısından ele almayı unutması kolaydır. Sonuçta Facebook’un reklam platformu, reklam kurulumu sırasında Instagram’ı sadece bir onay kutusu olarak listeliyor. Ancak Instagram reklam optimizasyonu açısından ayrı düşünmek doğru çözümler almanın ilk yoludur. Instagram’ın reklam birimleri Facebook’unkileri tam olarak yansıtmıyor, bu yüzden doğru değişiklikleri yapmak reklam sonuçlarınızın iyileşmesine yardımcı olabilir. Sosyal medya marka yönetimi açısından bu, oldukça faydalıdır.
Facebook ile karşılaştırıldığında, Instagram’ı kullanan kitle daha genç olma eğilimindedir. Bu kitlenin yaklaşık üçte birinin18-34 yaş aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden Facebook Feed performansınızla karşılaştırıldığında gördüklerinize çok farklı tepki verebilirler.
Instagram ayrıca Facebook ile karşılaştırıldığında daha görsellere odaklı bir sosyal medya platformudur. Facebook reklamlarında çalışan estetik, Instagram’da o kadar iyi çalışmayabilir. Buna ek olarak Instagram, Facebook reklamlarının yaptığı gibi metni vurgulamaz. Burada içerik yazarlığı önemini vurguluyor
O zaman şimdi Facebook ve Instagram reklam yerleşimleri arasındaki önemli farklılıklara ve Instagram reklamlarını reklam stratejinize entegre etmek için hangi adımları atacağımıza bakalım.
#1: Instagram Reklam Optimizasyon ve Yerleşim Mantığını Anlayın
İlk olarak; Instagram’da reklamlarınızın gösterebileceği üç yer vardır: Feed, Hikayeler ve Keşfet.
Özetle, Feed, kullanıcı tarafından kontrol edilen bir kaydırma deneyimi olduğu için Facebook’a çok benziyor.
Instagram hikayeleri, ekranın üst kısmındaki daire avatarlarına dokunarak etkinleştirilen ayrı bir deneyimdir. Bunun anlamı bir hikâyeye dokunduğunuzda, tam ekran bir deneyime elde edersiniz.
Envanter seviyeleri, reklamların Instagram’da gösterildiği yere gider. Buna ek olarak, Feed hala en fazla reklam envanterine sahiptir ve size en fazla gösterimi verme olasılığı daha yüksektir. Şimdi hikayelere ve Keşfet’e bakalım. Hikayeler, Instagram’ın büyümesinin çoğunun olduğu yer, bu da reklam envanterinin de orada büyüdüğü anlamına geliyor. Muhtemelen gelecekte de Instagram’ın daha fazla reklam göstermeye devam edeceği yer burasıdır.
#2: Instagram Facebook reklam metriklerini birbirinden ayırın
Zaten reklam yayınlıyorsanız, her platformun ayrı ayrı nasıl performans gösterdiğine dair bir fikir edinmelisiniz.
Her iki platform da Feed’de ve hikayelerde reklamlara sahip olsa da reklam formatının kendisi ve kullanıcılar arasındaki benimseme oranı da dahil olmak üzere ince farklılıkları vardır.
Açıklamak gerekirse; reklamlarınızın nerede yayınlandığını ve bu yerleşimlerin her birinin istatistiklerini incelemelisiniz. Örneğin, Facebook Feed reklamlarınızın performansını, Instagram Feed ve hikâye performansınızla karşılaştırarak inceleyin
Bunlar eşit mi yoksa Instagram reklamının iyi olmadığı örnekleri mi buluyorsunuz? İkincisi ise, her platform için farklı görsellere veya kopyalara ihtiyacınız var.
#3: Facebook reklam dizaynınızı Instagram Feed reklam görsellerinize optimize edin.
Feed reklamının iki bölümü vardır: görsel (resim veya video) ve metin. Yani, Facebook ve Instagram’ın ikisi de bu öğelere sahip olsa da, kullanıcı deneyimi oldukça farklı.
Facebook Feed reklamları ve Instagram Feed reklamları arasındaki ilk temel fark, Facebook Feed reklamlarının bir başlığa sahip olmasıdır. Kısacası, başlığınız Facebook reklamlarınızda önemli bir rol oynuyorsa, bu dikkat etmeniz gereken bir ayrımdır.
Örneğin, bir teklif veya satış yapıyorsanız ve başlığınızda bunu yazdıysanız, tahmin edin ne oldu? Instagram’da görünmüyor…
Size daha iyi sonuçlar veren şeyleri görmek için farklı görüntüler deneyin. Üstelik reklam setinizle ilgili hiçbir şeyi değiştirmek zorunda kalmadan bunu yapabilirsiniz. İlk olarak Reklam Yöneticisi’nde, reklamlar sekmenize giderek ve üzerine çalışmak istediğiniz reklamı tıklayarak buna başlayabilirsiniz.
Dizaynlarınızın Instagram üzerinde en sık gösterildiği yerlerden biri Hikayelerdir. Fakat Feed’den daha az envantere sahiptir, bu nedenle muhtemelen daha az gösterim elde edersiniz; ancak, hikayeler aslında kullanıcıları Feed’den daha iyi dönüştürebilir.
Bu değişiklikler aynı zamanda dizaynınız hakkında da farklı davranmanız gerektiği anlamına gelir.
Fakat hikayeleri dizayn ederken biraz vakit harcarsınız, ancak ödülü de o ölçüde büyük olur.
Bu reklam biriminde kazanmanıza yardımcı olacak iki önemli şey, mesajınızın boyutları ve nasıl iletildiğidir.
İlk olarak, Hikayelerin nasıl göründüğüne değinelim. Hikâye reklamları 9: 16 en boy oranına sahiptir. Bu, “standart” Facebook reklam boyutunuzun solunun ve sağının kesildiği ve dikey bir birim olduğu anlamına gelir.
Ancak mevcut bir reklam öğesini genellikle 9:16 en boy oranına kırparsak düzgün çalışmaz. Hatta solda ki ve sağda ki öğelerin ortadan kaldırılması, görüntünün bazı önemli bağlamları kaybetmesine neden olabilir. Çünkü metin veya başlıklar fotoğrafın uzunluğunu kapsadığında da sık sık soruna sebep olur, çünkü bunlar kesilir.
Nasıl göründüğünün yanı sıra, Feed reklamlarında sahip olduğunuz bir koltuk değneğini de kaçırıyorsunuz: hikayelerde kullanıcıların okuması için bir metin yok. Bu, izleyicilere teklifiniz veya ürününüz hakkında ek bilgi veremeyeceğiniz anlamına gelir.
Sonuç:
Instagram, işletmeniz için harika bir platform olabilir, ancak bunu sadece Facebook dışında bir alternatif olarak düşünmemek önemlidir. İkisi de farklı zevklere sahip farklı bir kullanıcı tabanı içerir. Ve Facebook ve Instagram’da reklam yerleşimleri, performansınızda büyük bir etkiye sahip olabilecek kadar farklıdır. Gelgelelim üst sıralara çıkabilmek için reklam optimizasyonu sağlamak ve shopify web tasarımı işinize yarayacaktır
Sabırlı olun ve bu mükemmel kombinasyonu bulana kadar test edin. Instagram büyümeye devam ettikçe gelecekte size iyi hizmet edecek bir platform haline gelecektir.
Youtube Kanalı Hakkındaki Yazımız İlginizi Çekebilir.