Pandemide Kısıtlamaların E-Ticaret Üzerindeki Etkileri

iOS-14-gizlilik-guncellemesi

 

Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve kısa sürede bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü ile birlikte dünya genelinde küresel bir sağlık mücadelesi ve pandemi sürecimiz başlamış oldu. Salgın, teknolojinin gelişme döneminde olduğu, dijital ortamların hayatımızın vazgeçilmezi olduğu bir zamanda yayılmış ve bizi evlerimizden zorunlu olmadığımız sürece dışarı çıkamaz hale getirmiştir. Pandemide e ticaret kullanımımızda da artış görülmesi işten bile değil.

Corona virüs salgınını kontrol altına alma çalışmaları kapsamında ülkeler sokağa çıkma yasağı ilan ettiler.

Pandeminin Ekonomi Üzerinde Etkileri Nelerdir?

Tüm sektörler bu durumdan olumsuz etkilendi, birçok firma küçülme yoluna gitti, birçok firma kapanmak zorunda kaldı, milyonlarca kişi işsiz kaldı. Kısacası ekonomik olarak dünya genelinde büyük bir durgunluk sürecine girildi.

Pandeminin etkilerini halen görmekteyiz. Bazı ülkeler bu süreci yavaş yavaş atlatmaya başlardılar. Fakat dünyanın büyük bir bölümünde halen ekonomik durgunluk devam etmekte. Gelgelelim bu dönemde, birçok sektörde durgunluğa neden olsa da e-ticaret faaliyetlerinde bulunan şirketlerin bu dönemi daha az hasarla atmayı başardı.

Sokağa çıkma yasakları, sosyal mesafe kuralları nedeniyle fiziki mağazalar uzun bir süre kepenk kapatmak zorunda kaldılar. Ancak e- ticaret firmaları bu süreci daha iyi yönetme şansı yakaladılar. İnternetten yapılan alışverişlerin bu süreçte ciddi şekilde artmasıyla beraber e-ticaret firmalarına olan talep artış gösterdi.

Çalışma hayatı da buna ayak uydurmak zorunda kaldı. İşletmeler de faaliyetlerini sürdürmek için uzaktan çalışma uygulamalarına hızlı bir şekilde geçiş yapmak zorunda kaldılar.

Zoom, skype, teams vb. uygulamaları, esasında uzaktan çalışma sistemleriydi. Artık işletmeler, birçok faaliyetinde bir süredir genellikle ofislerden, toplantı odalarından kullanılmaya başladılar.

Pandeminin E Ticaret Üzerinde Nasıl  Bir Etkisi Oldu?

Hepimizin alışveriş kültürü birbirinden farklı. Hayatın içindeki yoğunluğumuza bağlı olarak kimilerimiz pazarlara, marketlere gitmeyi tercih ediyoruz; kimilerimiz de internet ortamından alışveriş yapıyoruz.

Bu süreçte evlerimize kapanınca hepimiz online alışverişe yöneldik. Örneğin, süpermarketlerdeki kalabalıklardan kendimizi korumak için birçoğumuz bazı önlemler almaya başladık. Örneğin; marketlerin sanal marketlerini ve teslimat seçeneklerini tercih etmek gibi.

E-ticaret sitelerinin yaptığı araştırmalar sonucunda bazı sonuçlara varıldı. En önemlisi ilk defa online alışverişi tercih eden tüketici sayısı pandemi sürecinde iki katına çıkmış olmasıdır.

Bu durumun online alışveriş kültürünün yayılmasına ciddi bir zemin hazırladığı da ortada olan bir durum.

E-ticaret, Mart 2020’nin ilk haftasından bu yana yeni ve aktif kullanıcılarda istikrarlı bir artış kaydetmiştir.

Bunun yanı sıra COVID-19 salgını tüketici davranışlarını önemli ölçüde değiştirip, sektörü yeniden şekillendirmektedir.

Salgın süreci nedeniyle bazı hijyen ürünlerinin e ticaret sitelerinde artış oldu. Bu hijyen ürünler; maske, dezenfektan vb. hijyen ürünleri.

Dünya genelinde perakende satışlardaki e-ticaret payı, 2015 yılında %7,4’lük bir oran gösteriyordu. Ancak geçtiğimiz yıl bu rakam %14,1’e kadar yükseldi.

Küresel perakende satışlarındaki e-ticaretin payının ise, 2023 yılında %22 oranına yükseleceği tahminler doğrultusundadır.

Dijital dünyanın avantajlarını fark eden işletme yöneticileri krizin ekonomik boyutu ile ilgili alabilecekleri önlemleri ve var olan krizi fırsata çevirme yolunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu toplumsal dönüşümde, tüketicilerin değişen alışkanlıklarını baz alan işletmelerin, kendilerini dijital pazarda konumlandırma girişimleri ve ticarete bakış açıları ile yeni bir dünya düzenine geçeceğini gösteriyor.

Hepimiz, şu anda bir belirsizlik halinde yaşıyoruz.

Bu da beklendiği gibi tüketim alışkanlıklarımızı kökünden değiştiriyor.

Pandemi dönemi sonrası için yapılan araştırmalar kapsamında bazı bulgular ortaya çıktı. Bu bulgulara göre; pandemi döneminde e-ticaret noktasında edindiğimiz alışkanlıklar kendilerini yeni normale hatta normalleşme dönemine de yansıtacak.

Tüketicilerle yapılan anketlerden ortaya çıkan cevaplar yeni edindiğimiz e-ticaret davranışlarının devamı yönünde yanıt vermektedir.

İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlama Ajansı

İlgili İçerikler

Rakip-SEO-Analizi

SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) yükselmek istiyorsanız rekabetinizin hangi alanda, hangi anahtar kelimeler için olduğunu öğrenmeniz gerekir. Dolayısıyla SEO rakip analizi yapmanız faydalı olacaktır. Rakiplerinizin

Devamını Oku »