Incognito olmak yeterli midir? Çevrimiçi olduğunuzda hangi veri ve bilgilerinizi takas ettiğinizi gerçekten biliyor musunuz? Çevrimiçi olmasanız bile Facebook gibi dev teknoloji şirketlerinin haricinde adını hiç duymadığınız şirketler de konumunuzu, bilgisayarınızın modelini, hangi tarayıcıyı kullandığınızı biliyor.
Dijital ortamda tamamen Incognito’ya (gizli mod) geçebilmek mümkün müdür? Kişisel veri ve bilgilerinizi siber saldırganlardan nasıl koruyabilirsiniz? Harika bir takip cihazı olan akıllı telefonunuzu kullanmaya devam ederken gizliliğinizi korumanız mümkün mü?
Virtual Private Network – VPN (Sanal Özel Ağ)
VPN ile incognito bir dijital yaşam mümkün. VPN nedir? Virtual Private Network yani VPN, sanal özel ağ anlamına gelir. Bu programlar sayesinde bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve benzeri cihazlar internete sanal özel bir ağ üzerinden bağlanırlar.
İnternete bağlanırken internet servis sağlayıcıları (İSS) sunucuları kullanılır. İSS’ler hangi model cihazınızdan ne zaman ne kadar süreliğine hangi web siteye girdiğinizi görebilirler. Okul, havaalanı, otel gibi yerlerde kullanılan Wi-Fi ağlarında ağ operatörleri de çevrimiçi aktivitelerinizi görebilirler. Şifresiz Wi-Fi ağ kullanımında İSS, ağ operatörü haricinde siber saldırganlar da çevrimiçi aktivitelerinize erişebilir ve siber saldırıya uğrayabilirsiniz.
VPN programları bir bilgisayarın internete VPN sunucusu üzerinden bağlanmasını sağlar. Bu programlar birçok ülkede farklı konumlarda sunuculara sahiptir. VPN aktif hale geldiğinde, bilgisayar ve VPN sunucusu arasında giren her verinin Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) gibi kriptografi algoritmaları ile şifrelendiği sanal bir tünel oluşur. Bu tünele giren her veri şifrelenir. Bu tünelden çıkan her veri paketinin konum bilgisi yani IP adresi maskelenir.
IP adresi bilgisayar gibi elektronik cihazların internetteki kimliğidir ve fiziki konumunu belirtir. Web siteler, uygulamalar ve online platformlar IP adresini görür ve kaydeder. VPN programları ile başka bir IP adresi ile gerçek IP adresinizi maskelersiniz. Bu şekilde dijital dünyada anonimlik elde edebilirsiniz.
VPN programları çevrimiçi aktiviteleri şifrelediğinden dolayı İSS, ağ operatörleri veya siber saldırganlar veri trafiğinizi okuyamaz veya erişemez.
VPN programları bilgisayarınız ve internet arasında bir güvenlik duvarı gibi çalıştığı için program bilgisayarınıza istenmeyen erişimleri engeller.
Incognito Sosyal Medya
Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarında kimliğinizi ortaya koymadan hesap oluştursanız bile IP adresinizden cihazınızın konumunu tespit etmek mümkündür. Anonim profil oluşturmak gerçek kimliğinizi gizlediğiniz anlamına gelmiyor.
Sosyal medya uygulamaları siz onları kullanırken hakkınızda bilgi toplar. Arkadaşlarınız, nerede yaşadığınız, kullandığınız uygulama ve web siteler, ilgilendiğiniz etkinlikler, hobileriniz, tepkileriniz, ödeme geçmişiniz gibi birçok bilgiyi paylaşırsınız. Bunun yanında uygulamanın kendisi akıllı telefon veya bilgisayarınızdan GPS konumuna erişir. Kamera, mikrofon, galeri erişimleri ile uygulamalar hayatınıza dair istediği bilgiyi elde eder.
Dijital yaşamda incognito olmak istiyorsanız sosyal medya kullanmamalı ya da kullanırken VPN, Tor gibi anonim olmanızı sağlayacak araçlardan yararlanmalısınız. Akıllı telefon uygulamalarının izinlerini gözden geçirmeli ve anonimliğinizi tehlikeye atan izinleri reddetmelisiniz.
Incognito İletişim
Twitter, Snapchat (sadece fotoğraf ve videolar uçtan uca şifreli), Instagram, Google Hangouts, WeChat, Kik gibi uygulamalar uçtan uca şifreli değildir. Uçtan uca şifreli olmayan mesajlaşma uygulamalarında kimliğinizin ortaya çıkma ihtimali her zaman vardır.
Signal
Uçtan uca şifreleme sağlayan mesajlaşma uygulamalarda favoriler arasında bir numara olan Signal görüntülü ve sesli aramaları ve anlık mesajları kendi protokolü ile şifreler. Signal tamamen açık kaynak koduna sahiptir. Bu da güvenirliğinin siber güvenlik uzmanları tarafından onaylandığı anlamına geliyor. Signal’de gerçekleştirilen her bir konuşma eşsiz bir cihaz numarasına sahiptir. Bu sayede özellikle ortadaki adam saldırılarını önlemiş olursunuz.
Jabber/OTR
Jabber ve OTR aslında mesajlaşma uygulaması değil, iki protokoldür. Açık kaynak koduna sahiptir, ücretsizdir ve güvenlidir. Anonim olarak kullanabilirsiniz. Kaydolmak için Signal gibi telefon numarasına ihtiyacınız yoktur.
Bu iki protokolü kullanırken dikkatli olmanız gereken mesajlaştığınız kişi ile aranızda devamlı bir bağlantı oluşturabilmektedir. Zahmetlidir fakat güvenlidir.
Telegram
Secret Chat özelliğini kullanarak Telegram üzerinde anonim olarak mesajlaşabilirsiniz. İsterseniz mesajların sonradan kendini imha etmesini sağlayabilirsiniz.
E-postalar için hala Gmail’i kullanıyor olabilirsiniz. E-postalarda da şifreli e-posta hizmetlerini tercih edebilirsiniz. ProtonMail, CounterMail, Mailfence ve Tutanota’yı tercih edebilirsiniz. ProtonMail tamamen açık kaynak koduna sahiptir. Uçtan uca şifreleme sağlar, iki faktörlü kimlik doğrulama ve sonradan mesajları silme özellikleri vardır.
Bu yazımız ilginizi çektiyse “İtibar Yönetimi “ yazımızı da okumanızı öneririz.