Müşteri Veri Tabanı Yönetimi

Musteri-Veri-Tabani-Yonetimi-ve-Kurulumu

Daha derin bir müşteri anlayışı elde etmek için bir müşteri veri tabanı oluşturmak esastır. Toplanan verilerden yararlanmak, şirketin eylemlerini daha iyi hedeflemeye ve sonuçlarını optimize etmeye yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra müşteri verilerinin iyi yönetimi; satış fırsatları yaratılmasını, müşteriyi elde tutmayı, satışları artırmayı ve müşteri katılımını artırmayı sağlar.

Müşteri Veri Yönetimi Nedir?

Müşteri veri tabanı yönetimi; belirli bir şirketin müşterilerinden toplanan bilgilerin elde edilmesi, sıralanması, düzenlenmesi ve analiz edilmesinden oluşur. Bu veriler, müşterinin satın alma alışkanlıklarını ve demografik bilgilerini içerebilir. Şirket, potansiyel bir müşteriyle her etkileşim kurduğunda uzun bir süre boyunca müşteri veri tabanı oluşturmasına izin verecek bilgileri toplama olanağına sahip olur. Bunlarla beraber, tüketici anlayışını geliştirmeyi destekler ve şirketin pazarlama ile iletişim kampanyalarının hedeflenmesini kolaylaştırır.

Neden Bir Müşteri Veri Tabanı Tutmalısınız?

Müşterilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini daha iyi anlamak ve müşteriye ilişkin iyi bir genel vizyona sahip olmak bu bilgileri optimize etmede çok önemlidir. Toplanan verilerin analizi; şirketlerin müşterilerini bölümlere ayırmasına, hedefli ve kişiselleştirilmiş bir pazarlama yaklaşımı benimsemesine olanak tanır.

Böylece bir müşteri veri tabanının yönetimi, şirketlerin rekabette öne çıkmasını ve müşteri memnuniyetini artırmasına yardımcı olur. Toplanan verilerin uygun şekilde kullanılması şunları sağlar:

  • Müşteri tutma
  • Müşteri ilişkileri yönetiminin iyileştirilmesi
  • Satış fırsatları yaratma
  • Satışları ve gelirleri artırma
  • Müşteri katılımını artırma
  • Trendleri anlama

Nasıl Kurulur?

Müşterinin faaliyet alanına göre toplanacak ilgili bilgilerin tanımlanması, müşteri veri tabanlarının yönetiminin önemli bir aşamasıdır. Ardından, bu bilgilerin nerede bulunabileceğini ve daha sonra nasıl toplanabileceğini belirlemeniz gerekir. Bir şirket ayrıca müşterilerini, bu bilgileri paylaşması için teşvik de edebilir.

Hangi Bilgiler Toplanacak?

Her bilgi parçasının toplanmaya değer olması beklenemez. Şirketin amaçlarına hizmet etmeleri ve verilerin anlaşılmasını karmaşık hale getirmemeleri gerekir. Bu anlamda toplanması gereken bilgiler dört kategoriye ayrılabilir:

  • Kişisel bilgiler: İsim, adres, telefon numarası, e-mail adresi, iletişim tercihleri
  • Sipariş geçmişi: Satın alınan ürünler veya hizmetler, ortalama sepet, satın alma sıklığı
  • Demografik veriler: Yaş, doğum tarihi, cinsiyet, ev adresi, hobiler ve ilgi alanları
  • Müşteri geri bildirimi: Memnuniyet anketi, satış sonrası hizmet

Bir şirket, yaş grubuna veya konumuna dayalı pazarlama çözümleri sunmak istiyorsa veri toplama çabalarını da bu faktörler üzerinde yoğunlaştırmalıdır.

Bir Müşteri Veri Tabanı Oluşturmak İçin Nasıl Bilgi Elde Edilir?

Potansiyel müşteriler, şirketle her etkileşimde bulunduklarında veri paylaşımında bulunurlar. Bir bildirim bültenine abone olduklarında, sipariş verdiklerinde, satış sonrası servisle iletişime geçtiklerinde, hatta sosyal medyada soru sorduklarında şirketlerin ilgisini çekebilecek pek çok bilgiyi açığa çıkarmış olurlar. Müşteri veri tabanı için gerekli bilgileri elde etmede kullanılacak yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Bülteninize abone olmak ve tekliflerinizi almak isteyen kişilerin, web sitenizi ziyaret ettiklerinde bunu kolayca yapabilmeleri için blog’unuza veya web sitenize bir e-mail adresi girme alanı ekleyin.
  • Ara sıra satın alınan ürünler (örneğin yazıcılar için mürekkep) satıyorsanız her bir müşterinin satın alma tarihini ve saatini girin. Direkt bu şekilde müşteri veri tabanınızdaki profile kaydedin. Böylece bir sonraki satın alımını tahmin edebilir ve uygun bir teklifle ilerleyebilirsiniz.
  • Müşterilerinizin verilerini girmeleri için mağazanıza veya işletmenize formlar yerleştirin ve “İndirimlerimizden Haberdar Olmak İçin Formu Doldurun” butonuyla onlara eşlik edin.
  • Anketleri e-mail yoluyla ve sosyal ağlarınız aracılığıyla gerçekleştirin. Örneğin Twitter, anket oluşturmak için oldukça işlevlidir.

 

 

İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlamada Son Trendler Neler?

İlgili İçerikler

minimalist-pazarlama

Minimalist Pazarlama

Minimalist Pazarlama Nedir? Pazarlama alanı son yıllarda kendisine farklı teknikler geliştiriyor. Minimalist pazarlama kavramı da bu yeniliklerden birisi. Aslında tam olarak bir teknik sayılmayan bu

Devamını Oku »