Anahtar Performans Göstergesi, (KPI olarak da bilinir) bir kuruluşun veya bireyin temel hedeflerine göre ne kadar iyi performans gösterip göstermediğini bildiren bir ölçümdür. Onları birer işaret levhası olarak düşünebilirsiniz. Harita üzerinde nerede olduğunuzu söylerler ve hedeflerinize ulaşmak için izlemeniz gereken rotayı belirlemenize yardımcı olacaklardır. Basitçe söylemek gerekirse Anahtar Performans Göstergeleri (KPI) önemli ölçümlerdir.
E-ticaret işletmeleri için altı önemli Anahtar Performans Göstergesi şu şekildedir:
- Alışveriş sepetini terk etme oranı
- Dönüşüm oranı
- Müşteri edinme maliyeti
- Ortalama sipariş değeri
- Müşteri yaşam boyu değeri
- Brüt kâr marjı
E-Ticarette, KPI’lar, işletmenizin iç işleyişine ilişkin son derece değerli bilgiler sağlayabilir. Kaçınılması gereken olası felaketleri ve yararlanmak için en iyi fırsatları belirlemenize yardımcı olacaklardır.
Alışveriş Sepetini Terk Etme Oranı
Sepeti terk etme; e-ticarette alışveriş sepetlerine ürün yerleştiren, ancak daha sonra satın alma işlemini tamamlamadan siteden ayrılan ziyaretçileri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. İşin kötü yanı, bunun çok yaygın bir olay olmasıdır. Araştırmalara göre e-ticaret siteleri için ortalama alışveriş sepetini terk etme oranı yaklaşık yüzde 70’tir.
Bunun nedenleri arasında beklenmedik nakliye maliyetleri, web sitesi hataları, karmaşık ödeme süreci, reddedilen kart ve ziyaretçilerin satın almaya hazır olmaması sayılabilir. E-ticaret siteleri her yıl alışveriş sepetini terk etme nedeniyle 4 trilyon dolar kaybedebilmektedir. Bu nedenle sepetten ayrılma oranınızı dikkatli bir şekilde takip etmeli ve ölçmelisiniz.
Bakınız: Sıfırdan E Ticaret Kampanyası Yürütmek
Anahtar Performans Göstergesi (KPI) ve Dönüşüm Oranı
Açılış sayfalarınız ve harekete geçirici mesajlarınız ne kadar etkili? Sadece güzel mi görünüyorlar yoksa daha fazla insanı ürünlerinizi satın almaya mı teşvik ediyorlar?
Dönüşüm oranınız, web sayfanızın ziyaretçileri harekete geçirmede ne kadar etkili olduğunu gösterir. Örneğin, açılış sayfanız çok trafik alıyor ancak dönüşüm oranı düşükse daha fazla dönüşümü teşvik etmek için sayfayı iyileştirmenin yollarını test etmeniz gerekir.
Ortalama dönüşüm oranı online alışveriş için dünya çapında %2-3 oranındadır. Bu, her 100 ziyaretçiden iki veya üçünün dönüşüm sağlayacağı anlamına gelir.
Ayrıca Bakınız: Raporlama Araçları
Müşteri Edinme Maliyeti (CAC)
CAC olarak da adlandırılan müşteri edinme maliyeti, bir müşteriyi “satın almak” için ne kadar para gerektiğini gösterir. CAC’ınızı anlamak, belirli bir zaman diliminde kaç müşteri edinmek istediğinizi planlamanıza ve ardından pazarlama bütçenizi uygun şekilde tahsis etmenize de olanak tanır.
Ortalama Sipariş Değeri (AOV)
Ortalama sipariş değeri (AOV olarak da bilinir), müşterilerin sipariş başına harcadığı ortalama para miktarını ifade eden bir e-ticaret metriğidir. AOV’nizi artırmak, gelirinizi artırmanın en kolay yollarından biri olabilir. Belirli bir zaman aralığındaki ortalama sipariş değerinizin hesaplanması için toplam geliriniz, toplam sipariş sayısına bölünür.
Müşteri Yaşam Boyu Değeri (CLV)
Bir müşteri işletmeniz için ne kadar değerli? Bu metrik; her müşterinin tüm ilişki süresi boyunca bir işletmeye katkıda bulunmasının, tahmin edilen ortalama net kâr miktarıdır. Yatırım getirinizi (YG) anlamanıza yardımcı olur ve gelecekteki hedeflerin stratejilerini belirlerken son derece yararlıdır.
Bu Anahtar Performans Göstergesi, bir anlamda işletmenizin müşterileri ne kadar iyi elinde tuttuğunu göstermiş olur. Aşağıdaki faktörleri düşündüğünüzde oldukça kritik bir değerdir.
- Müşteri sadakatinde % 5’lik bir artış, şirket kârlarını %25-95 artırabilir.
- Yeni müşteriler kazanmak, mevcut müşterileri elde tutmaktan 5 ila 25 kat daha maliyetlidir.
- Daimi müşteriler, yeni müşterilere göre %67 daha fazla harcama yaparlar.
Anahtar Performans Göstergesi ve Brüt Kâr Marjı
E-ticarette asla gözden kaçırmamanız gereken bir şey varsa o da kârdır. Bir işletme, nihayetinde kâr etmiyorsa işletme değildir. Unutmayın, satışlardan kazandığınız para gelirdir. Brüt kâr marjınız, geliriniz ve kârınız arasındaki farkı yüzde olarak sunarak gerçekte ne kadar para kazandığınızı özetler.
Brüt kâr marjınızı anlamak, işinizin sağlığını ölçmenize yardımcı olacaktır. Yüksek bir brüt kâr marjınız varsa işinizi büyütmek ve yeniden yatırım yapmak için bol miktarda paranız kalır. Bununla birlikte zayıf bir brüt kâr marjı, nakit akışı sorunları yaratacak ve sonunda işin büyümesini engelleyecektir.
Anahtar Performans Göstergeleri’nin uygulanması kafa karıştırıcı, bunaltıcı ve sinir bozucu derecede zor olabilir. Ancak onları takip etmek ve anlamak için harcadığınız zaman ile çaba şüphesiz karşılığını alacaktır.
İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlama Yanlışları