Müşterilere etkili satış yapmak ve destek sunmak için onları anlamanız ve tanımanız gerekir. Bir sistem ile müşteri profili oluşturmak ve bu profilleri denetlemek bu konuda size yardımcı olacaktır.
Müşteri profili, mevcut müşterileriniz hakkında ayrıntılı bir açıklama içerir. Pazarlama kampanyalarında benzer müşteriler hedeflemek için satın alma davranışlarını, sorunlu noktaları, psikografik ve demografik verileri tanımlar. Müşteri profilleri oluşturmazsanız açıklayıcı olmayan bir kitleye pazarlama yapma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu da zaman kaybına ve fırsatların elden kaçmasına yol açabilir.
Müşteri Profili Nedir?
Müşteri profili (bazen tüketici profili olarak da bilinir) bir şirketin; müşterilerinin ilgi alanlarını, satın alma modellerini ve demografik özelliklerini listeleyen bir belgedir. Bir müşteri profili oluşturmak, daha iyi pazarlama kampanyaları yürütmenize yardımcı olabilir ve bu da kârınızı artırır. Tüm bu faydalı bilgilerle hangi stratejiyi uygulayacağınıza ve hangilerinden kaçınacağınıza karar verebilirsiniz.
Örneğin elinizdeki profil, müşterinizin Instagram’daki markalarla etkileşimi sevdiğini gösteriyorsa muhtemelen Instagram pazarlamanızı geliştirmeye odaklanmanız gerekecektir.
Müşteri Profili Nasıl Oluşturulur?
Müşteri profilinize neleri dahil edeceğinize karar verirken sadece varsayımlara güvenmeyin. Bunun yerine, ideal müşterileriniz hakkında bilgi ve veri toplamak için sistematik bir yaklaşım benimseyin. Bir müşterinin; ihtiyaçları, alışveriş davranışları ve daha fazlası gibi detayları anlayarak bu hedef kitleye ulaşmanın yollarını öğrenebilirsiniz.
İletişim Kanallarınızdaki Verileri Kullanın
Online iletişim kanallarınız müşteri verilerinin altın madenidir. Bu nedenle hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu kaynaklardan yararlanmanız gerekir. Her pazarlama kanalı; müşterilerinizin kim olduğu, hangi konularla ilgilendiği ve web’de neler paylaştığına dair yeni bilgiler ortaya çıkarabilir. Bu anlamda aşağıdaki analizleri yapmanız gerekecektir.
- E-mail verileri: Müşterilerinizin markanızla ne sıklıkla etkileşim kurduğunu ve hangi tür içeriğin, e-postalarınızı okumalarını sağladığını gösterir.
- Web analizi: İlgilendikleri ürünleri gösterir ve web sayfalarınızda nasıl gezindikleri hakkında fikir verir.
- Sosyal medya analizi: Sizi takip ettikleri platformları, ne tür içerikler paylaştıklarını ve ne hakkında yorum yapmaktan hoşlandıklarını belirler.
Değişen Alışkanlıklar Hakkında Fikir Edinmek İçin Anket Yapın
Alışkanlıklar, tercihler ve ilgi alanlarından haberdar olmak için müşterilerinize üç ayda bir anket yapmanız gerekir. Bunlar hem müşterinin deneyimine hem de pazar eğilimlerine bağlı olarak zaman içinde daima değişecektir. Ayrıca, şirketiniz geliştiğinde ve yeni bir sistem denediğinde de mutlaka bir anket göndermelisiniz. Şirketiniz, farklı bir süreç başlattığında bu müşteri geri bildirimini almak her zaman önemlidir. Alacağınız bu geri bildirim size; nelerin işe yaradığını, nelerin yaramadığını ve nelerin iyileştirilmesi gerektiğini söyleyecektir.
Müşteriyi Çok Çeşitli Faktörlere Göre Tanımlayın
Hedeflenen müşteri kitlenizi bulmak istiyorsanız onları daha derin bir düzeyde tanımlamanız gerekir. Başlıktan da anlaşılacağı gibi ilgi alanlarını, cinsiyetlerini, iş statülerini, konumlarını ve daha fazlasını öğrenmeniz önemlidir. Müşterileriniz hakkında ne kadar çok bilgi toplarsanız onları kazanmada o kadar şansınız olur. Bu aynı zamanda bir müşteri analizi firması tarafından da yapılabilir.
En İyi Müşterilerinizi Belirleyin
Müşteri profili oluştururken ürünlerinizden veya hizmetlerinizden memnun olan insanları bulmak oldukça önemli bir adımdır. Mevcut müşteri tabanınızdan, sunduğunuz teklifleri en çok değerlendiren müşterileri listeleyin.
En iyi müşterilerinizi bulmak için kendinize sormanız gereken bazı sorular şunlardır:
- Hangi müşteriler mağazada en uzun süre kaldı?
- Kimler markayı arkadaşlarına veya ailesine tavsiye etti?
- İndirim ve kampanyalarda hangi müşteriler ön plana çıktı?
Yeni bir şirketseniz ve birlikte çalışacak çok fazla müşteriniz yok ise ürününüzden veya hizmetinizden en iyi şekilde yararlanacak kullanıcı modelini düşünün. Örneğin, ergonomik masa sandalyelerinden satıyorsanız bilgisayar kullanıcılarını en iyi müşterilerinizden biri olarak düşünebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Müşteri Veri Tabanı Yönetimi Ve Kurulumu