INSTAGRAM ALIŞVERİŞİ: SATIŞLARIMI NASIL ARTTIRABİLİRİM?

INSTAGRAM ALIŞVERİŞİ: SATIŞLARIMI NASIL ARTTIRABİLİRİM?

Instagram’da ürün mü satıyorsunuz? Erişiminizi, görünmenizi ve Instagram alışverişi satışlarınızı artırmak için yaratıcı fikirler mi arıyorsunuz?

Bu yazımızda E Ticaret Optimizasyonu ile  Instagram’da daha fazla satış yapmanın beş yolunu bulacaksınız.

Not: Bu yazı, Instagram alışverişi sistemini başarıyla kurduğunuzu ve Instagram’da ki ürünleri nasıl etiketleyeceğinizi bildiğinizi varsayar.

Instagram’da Alışveriş Yapılabilir Paylaşımlar ve Mağazalar Neden Ürün Tabanlı İşletmeler İçin Önemlidir?

Instagram alışverişi ve mağazaları, yapabileceğiniz paylaşımlar, tüketicilerin yeni ürünler keşfetmelerini sağlar. Ayrıca, uygulamayı terk etmeden alışveriş işlemini tamamlamalarını sağlayarak akıcı bir alışveriş deneyimi sunar.

İnstagram’ın uygulama içi ödeme özelliğine henüz erişimi olmayan işletmeler mevcuttur. Bunlar için mağazalar hala, e-ticaret mağazalarına trafik çekmek konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Elli markanın büyük bir ticaret analizine göre, Instagram alışverişi yapabileceğiniz yayınlar web sitesi trafiğini %1,416 kadar arttırmaktadır. (Bu trafiği arttırmak için Shopify Web Tasarımı kullanabilirsiniz.)

Instagram, alışveriş için mağazaları öncelikli hale getirdiklerine dair açıkça sinyaller veriyor. Son zamanlarda mağaza özelliklerine öncelik vermek için uygulamadaki simgeleri yeniden düzenlediler. Mağaza simgesi artık ekranın alt kısmında yer alıyor ve kullanıcıların platformda alışveriş yapmasını kolaylaştırıyor.

Giderek daha fazla tüketici platformda ürün aramaya başladıkça, içeriğin ürün etiketlerine sahip olmasını bekleyecekler. Bu nedenle bu etiketleri Instagram alışverişi stratejinizin önemli bir parçası haline getirmek önemlidir. Bu durum sosyal medya marka yönetimi açısından da oldukça önem arz ediyor. Bu, size bazı fırsatlar verir. Bunlar; müşteri tabanı oluşturma ve müşterilerin satın almalarını sağlamak için kitlelere yeniden erişme fırsatı verir.

Aşağıdaki ipuçları, ürün resimlerini tüm içerik türlerinizde düzenli olarak paylaşmanıza yardımcı olur. Bunun yanında içeriğinizin de değer sağladığından ve yalnızca satış gönderileri olmadığından emin olmanıza yardımcı olur.

#1: Instagram Tüketici Davranışı İçin Ürün Etiketlerinizi Optimize Edin

Sosyal medya pazarlamasının tüm yönleri gibi, Instagram mağazanızdan en iyi şekilde yararlanmak için iyi tasarlanmış bir stratejiye ihtiyacınız var. Stratejinizi planlarken, tüketicilerin Instagram’ı nasıl kullandığını düşünün.

Instagram’a alışveriş yapmak için gelmezler, bu nedenle içeriğiniz kitlenizle etkileşim sağlamak ve bağlantı kurmak için başka şekillerde değer sağlamalıdır. İçeriğinizi gören kitleler zaman açısından kısıtlıdır, bu nedenle beğendikleri bir ürünü gördüklerinde harekete geçmelerini teşvik etmek için süreci onlar adına hızlı ve kolay hale getirmeniz gerekir. Daha kolay olan, büyük olasılıkla daha çok satın alınır.

İnstagram Tüketici Davranışları için optimize edilmiş içerik geliştirmek adına şu noktaları aklınızda bulundurun:

  • Kullandığınız ürün etiketlerinin sayısında makul olun. Örnek olarak, bir resmi veya videoyu üzerine çok fazla etiket ekleyerek aşırı kalabalıklaştırmayın, çünkü insanlar her birini seçmekte ve tıklamakta zorluk yaşayabilir.
  • Yalnızca öne çıkan ürünleri etiketleyin çünkü, gösterilmeyen ürünlerin etiketleri insanlarda kafa karışıklığına sebep olur.
  • Ürünleri içeren tüm yayınlara da ürün etiketleri ekleyin. Bu şekilde, insanlar profilinizi ziyaret etmek, biyografinizdeki bağlantıyı bulmak için web sitenizi taramak yerine, bu ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek için kolayca etikete dokunabilirler.
  • Uygulama içi ödeme kullanmıyorsanız, her ürünü doğrudan web sitenizdeki ilgili ürün sayfasına bağlayın. Böylece müşterilerin ürünü bulmak için web sitesinde arama yapması gerekmez.
  • Gösterilen ürünü tanımlamak için Instagram yayınlarınıza alt etiketler ekleyin. Böylece ekran okuyucuları kullanan kişiler bu ürünün kendileriyle alakalı olup olmadığını belirleyebilirler. Alt metninizde anahtar kelimeler kullanmayın. Bunun yerine, alt metninizi sesli okunduğunda mantıklı olacak şekilde yazın.

Son olarak, kitlenizin çeşitliliğini yansıtan görüntüleri seçin. Hedef kitlenizin içeriğinizde kendilerini görmesini sağlamak, ürününüzün kendileri için uygun olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olacaktır. Bu, yalnızca ürün etiketlerine sahip içerik için değil, tüm içerikler için geçerlidir. Instagram’da yayınladığınız her paylaşımı, hikayeyi ve reels videoları dikkate almak önemlidir.

#2: Ürün Keşfedilebilirliğini Artırmak İçin Ürün Etiketli Instagram Video İçeriğine Öncelik Verin

Instagramda video kullanmanın faydaları oldukça fazladır. Bir paylaşımın hareketli olması yani video içermesi (ve kullanıcılar sesi açmış ise), anasayfalarında gördüklerinde paylaşıma bakmadan sadece geçmelerini engeller.

Bir videoda, ürününüzün nasıl yapıldığını, kullanıldığını ve sevildiğini paylaşabilirsiniz. Örneğin:

  • Kitlenizin öğrenmesi için aşama aşama yaptığınız videolar oluşturun.
  • Ürününüzün benzersiz özelliklerini göstermek için izleyicileri ürün yolculuğunun perde arkasına götürün.
  • Ürünlerinizin nasıl kullanabileceklerini ve kullanmanın faydalarını gösterin.
  • Ürünlerinizle ilgili en sık sorulan sorularınızı (SSS) yanıtlayın.

İçerik planınızda hikayeler, reels videolar, IGTV ve diğer paylaşımlar için çeşitli video türleri kullanmak isteyebilirsiniz. Böylece kitleniz kendi tercih ettikleri içerik türlerini takip edebilirler.

Reels

Instagram Reels videoları, ürünlerin keşif için etiketlenmesine izin veren en son yerdir. Reels içerisinde ürün etiketlerini kullanarak, ürünleriniz Reels sayfasında, Hashtag sayfalarında ve keşfet sayfasında bulabilirsiniz. Harekete geçirici mesaj (CTA) içeren bir başlık ekleyin ve reels videolarınızın keşfetme oranını artırmak için ilgili etiket kullanın.

Gönderdiğiniz tüm Reels videoları profilinizdeki Reels sekmesinde görünecektir. Ayrıca, ürünlerinizin kendi hesabınızdaki paylaşımların bulunduğu profil sayfanızda da görünmesi için Reels videonuzu ana profilinize de ekleyebilirsiniz. Ve daha fazla kitlenize ulaşmak için hikayelerle paylaşabilirsiniz.

Reels videosu oluştururken, şu anda popüler olan içeriklerden ilham alın ve kendi dönüşümünüzü yapın. Diğer Reels yaratıcılarının önünde olmak istiyorsanız, ilham almak için Tiktok’a göz atın. Reels videolarında gördüğünüz içerikler genellikle Tiktok’tan çıkar.

Instagram Hikayeleri

Instagram araştırmasına göre, ankete katılanların %58’i hikayelerde gördükten sonra bir marka veya ürünle daha fazla ilgilendiklerini söyledi. Bu durum, Instagram mağazanıza trafik çekmek için ürünleri paylaşmak ve etiketler eklemek için hikayeleri harika bir yer haline getirmektedir. Yukarı kaydırma özelliğine sahipseniz Instagram size ürün sayfasına bunu eklemenizi önerir.

Ürünlerinizi içeren bir öne çıkarma, profilinize yeni gelen ziyaretçilerin ürünleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olması için harika bir yol olabilir. Daha fazla bilgi için insanları canlı hikayelerinizden öne çıkanlarınıza da yönlendirebilirsiniz.

Tüm etiketli hikayelerinizin mağaza özeti sayfanıza ve ürün sayfalarınıza eklenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için hikaye ayarlarınızda otomatik öne çıkarmayı etkinleştirebilirsiniz.

IGTV

IGTV’Yİ kullanmaya devam ediyorsanız, tekrar değerlendirmek isteyebilirsiniz. IGTV, keşfet akışında paylaşım gönderilerine göre 4 kat, Reels videolara göre 2 kat daha fazla alan kaplayarak markanızın ve ürünlerinizin görünürlüğünü artırır.

# 3: Instagram Guide İçin Ürün Etiketli İçeriği Sergileyin

Instagram rehberleri platformun içindeki bir tür sanal katalog veya dergidir. Bu özellik, işletmenizden veya diğer kamu hesaplarından bir dizi gönderi veya ürün listesi sergilemenizi sağlar. Her rehber bir kapak resmi, başlık, kısa bir giriş içerir ve bir açıklama içerir.

İşte ürün tabanlı işletmelerin oluşturmayı düşünmesi gereken üç rehber tarzı:

Hediye rehberleri:

Yılbaşı, Sevgililer Günü veya Anneler Günü gibi önemli günler için bir hediye rehberi hazırlayın. Ürünlerinizi ve kitlenizin beğenebileceği diğer ürünleri gösterin. Diğer işletmelerin ürünlerini gösterdiğinizde, rehberinizi paylaşmaya karar verirlerse potansiyel olarak kitlelerine de ulaşabilirsiniz.

Güncel Toplama:

Tamamlayıcı ürünleri bir rehberde gruplandırmak, kullanıcıların satın almaya karar vermelerine yardımcı olabilir. Örneğin, bir moda markasına sahipseniz, elbiseler, ayakkabılar, mücevherler ve güzellik ürünleri içeren bir “yaz düğününde ne giymeliyim” rehberi oluşturabilirsiniz. Ve birkaç ay sonrası için, “kış düğünü için ne giyilir” rehberinde diğer ürünleri de gösterin.

SSS:

İçerik stratejiniz, satın alma kararlarını daha kolay alabilmeleri için kitlenizden en sık sorulan soruları yanıtlamak üzerine kurulmalıdır. Daha sonra kolay erişim için tüm bu içeriği bir Instagram rehberinde gruplayabilirsiniz.

#4: İnsanlara Instagram Listelerine Ürün Kaydedebileceklerini Hatırlatın

Instagram kullanıcıları, iş profillerini ziyaret ederek ve gönderi akışlarında, Hikayelerinde, Reels videolarında, Keşfet ve IGTV’lerinde ürün etiketleri bulunan yayınları görerek ürünleri keşif yapabilirler. ABD’de pazarlamacılar, Instagram canlı yayınları sırasında da ürünleri etiketleyebiliyorlar.

Kullanıcılar beğendikleri ürünleri keşfettiklerinde, etiketli ürünleri Instagram’ın stratejik olarak istek listesi dediği bir alışveriş koleksiyonuna kaydedebilirler. Bu, kolayca geri dönüp satın alımlarını daha sonraki bir tarihte tamamlayabilecekleri anlamına geliyor. Buna ek olarak istek listelerini her ziyaret ettiklerinde ürünü hatırlatırlar. Bu da daha uzun bir satın alma evresi olan ürünler için yararlıdır.

Profesyonel İpucu:

Kullanıcıların ürününüzü bir istek listesine kaydetmeleri için her zaman sözlü veya metin tabanlı bir CTA (harekete geçirici mesaj) ekleyin.

#5: Instagram Ürün Etiketlerinizin Etkisini Takip Edin

Ürün etiketleri ilgiyi azaltır mı? Aslında evet, ama düşündüğün gibi değil.

Bir kullanıcı Instagram’da bir gönderiye rastladığında, ekranı kaydırmayı bıraktığında birkaç seçeneği vardır. Bunlar; beğen düğmesine dokunmanız, yorum bırakmanız, gönderiyi kaydetmeniz ve paylaşmanız. Veya elbette hiçbir şey yapamaz. Ve gönderi bir ürün etiketi içeriyorsa, mağazaya da tıklayabilirler.

Çoğu kullanıcı bu katılım eylemlerinden yalnızca birini seçecektir. Ve mağazaları kullanan ürün tabanlı işletmeler için bir tıklama, beğeni veya yorumdan çok daha değerli bir eylemdir.

Yani evet, genel anlamda katılımınız düşebiliyor ve daha az beğeni veya yorum görebilirsiniz. Ancak tıklamalarınız artıyorsa, bu endişelenmeniz gereken bir şey değildir.

Ürün etiketleme stratejinizin işinize yarayıp yaramadığını nasıl öğreneceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Facebook’un Instagram mağazanızla ilgili faydalı bilgilere Facebook’un ticaret yöneticisini kullanarak erişebilirsiniz. Genel Bakış, en iyi performans gösteren ürünleriniz de dahil olmak üzere temel istatistiklerinizin genel bir taslağını sağlar.

Keşfet sayfası, hem Instagram hem de Facebook mağazalarınızdan verileri toplar.  Ayrıca Instagram mağazanızın nerede keşfedildiği hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Bu değerli bilgiler, devam eden Instagram alışverişi için içerik stratejinizi besler.

Ayrıca, Instagram mağazanızın hedef kitlesi hakkında, cinsiyetleri, konumları ve dilleri de dahil olmak üzere kitle sayfasından çok şey öğrenebilirsiniz.

Performans sayfasında mağaza trafiğinizi ve satışlarınızı (Facebook Piksel verilerinizi kullanarak) izleyebilirsiniz.

Ticaret Yöneticisi verilerine bakarak, Instagram istatistikleri beğenileriniz ve yorumlarınızdaki düşüş olabilir. Fakat buna karşın Instagram mağazanızın performansında bir artış olup olmadığını görebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Sosyal Medya Etkileşim Artırma

İşinizi Üst Seviyeye Taşıyın!

İlgili İçerikler

E-mail pazarlamada emoji

E-mail Pazarlamada Emoji

E-mail marketing geliştikçe insanların dikkatini çekmek daha zor bir hale geldi. İstatistikler, e-postalara emoji yerleştirmenin her yıl %775 gibi hızlı bir hızla büyüdüğünü gösteriyor. Gelen

Devamını Oku »
Şirketler İçin Uygulamalar

Şirketler İçin Uygulamalar

Şirketler için uygulamalar sadece birer araç değil, aynı zamanda modern ofislerdir. Bir fiziksel çalışma alanı paylaşan şirketler, işlerini halletmek için giderek daha fazla online sohbet

Devamını Oku »