Pek çok işletmenin, özel bir sosyal medya yöneticisi görevlendirmesi bir yana, kurumsal sosyal medya hesabı yönetimi için ek zamanı veya kaynağı bile yoktur. Ancak bu durum, sosyal medya yönetimini önemsiz kılmaz. İnsanlar, Facebook, Instagram, LinkedIn ve hatta TikTok gibi sosyal medya alanlarında, hesap sahibi işletmelerle doğrudan bağlantı kurabilmeyi beklerler.
Sosyal medyada aktif olunmadığı zaman, şirketiniz unutulabilir, rekabette müşteri kaybedebilir veya daha kötüsü ihmalkâr görünülebilir. Ayrıca, yeni müşterileri kaçırıyor da olabilirsiniz! Unutmayın ki dijital dünyada alışveriş yapanların %40’ından fazlası, yeni markaları ve ürünleri araştırmak için sosyal medyayı kullanır.
Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi ve Tutarlılık
Karmaşık bir organizasyonda sosyal medya hesabı yönetmek kolay değildir. Birden fazla departman, lider ve politika vardır. Bunların tümü kafa karışıklığına ve hayal kırıklığına yol açabilir. Tutarlı bir sosyal medya planı olmadığında, gereksiz gönderiler, yinelenen hesaplar ve kafası karışmış bir hedef kitle ile karşılaşırsınız.
Birçok departmanın (hatta birden fazla marka ile ürünün) bulunduğu ve pek çok sosyal medya kanalının yönetildiği kurumsal bir organizasyonda, bu hesapların, şirketin yönetim politikasıyla uyumlu olması gerekir.
Kaliteye Odaklanın
Sürekli bir içerik ve duyuru akışının olması genellikle iyidir. Ancak çok sayıda yanlış bilgi içeren gönderilerdense, hiç bir içeriğin olmaması tercih edilir. Yeniden paylaşılabilecek, farklı sektörlerdeki iş arkadaşlarınıza iletilebilecek kadar iyi içerik paylaştığınız işinizi yükseltecektir.
Ayrıca, sadece bir hafta trend olup kaybolan değil, kalıcı içerikler araştırılmalıdır. Sektörle ilgili sürekli değerli içerik üretebilmek ve iç görüler geliştirebilmek, kurumsal bir sosyal medya hesabı için altın değerindedir.
Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Takvimi
Sosyal medya kullanmanın en büyük sorunlarından biri, her gün ne paylaşacağınızı bulmaya çalışmaktır. Bunu günbegün yapıyorsanız, dağınıklık ve plansızlık oluşabilir. Dört büyük sosyal medya kanalında da tutarlı olmak için, her ayın son haftasını, bir sonraki ayın içerik takvimini oluşturmak için ayırabilirsiniz.
Bu takvimi, haftayı planlamak ve düzenlemek için bir elektronik tablo şeklinde oluşturabilir, her ürün için ana içerik kategorileri yaratabilirsiniz. Böylece ne yayınlayacağınıza karar vermek için bir kılavuz elde etmiş olursunuz.
Editoryal takvimler, sosyal medya stratejinizle aynı yönde ilerlediğinizden emin olmak için oldukça kullanışlıdır. Bu, sosyal medya yönetim araçlarıyla veya ekibinizle belge paylaşımıyla da yapılabilir. Her şeyi tek bir yerde toplarsanız ve bir referans alanı oluşturmuş olursunuz. Ayrıca bu planlama, gönderi programınızdaki boşlukları, tatilleri, önemli etkinlikleri, büyük promosyonları veya kaçırılan fırsatları tespit etmenize yardımcı olabilir.
Takip Edilen Sayfaları İyi Belirleyin
Kurumunuzun sosyal medyadaki varlığının envanteri için hangi kanal ve sayfaların takip edileceğini belirlemek önemlidir. Bu hesapları bulmak için her departman yöneticisinden, kendi alanındaki resmi sosyal medya sayfalarının bir listesini vermelerini isteyin.
Ancak, departmanların unuttuğu veya bilmediği başka profiller ve sayfalar da olabilir. Bir departmanı veya bir bütün olarak şirketi temsil ediyormuş gibi sunulan hileli (resmi olmayan) sayfalar olup olmadığını belirlemek için web’i araştırın. Aramanızda muhtemelen üç şey bulacaksınız:
- Çok fazla sosyal medya hesabı,
- Çok sayıda taklitçi
- Birçok gereksiz kanal.
Gerçekten istemediğiniz kadar “resmi” sayfa bulmanız mümkündür!
Gereksiz sayfalarla karşılaştığınızda, şirketin gerçekten o platformda olması gerekip gerekmediğini değerlendirin.
Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi ve Stratejiye
Kurumsal sosyal medya yönetimi için hangi tür içeriklerin, hangi sıklıkta yayınlanacağına karar vermek için, 70-20-10 yöntemini kullanabilirsiniz. İçeriğin ilgi çekici olduğundan emin olmak için bu kurala bağlı kalın. Bu yöntemde, içeriğin %70’inin kitleniz için merak edilesi olması (gerçekler, ipuçları, kamera arkası, şirketin hikâyesi), %20’sinin kullanıcılar, uzmanlar veya diğer kurumsal hesaplar tarafından paylaşılabilir olması ve %10’unun ise harekete geçirici mesajlar veya promosyonlar şeklinde olması gerekir. Bu stratejiye bağlı kalmak, yayınlanan içeriğin sıklığını otomatikleştirmeyi kolaylaştırır.
Ayrıca buna da bakabilirsiniz: Sıfırdan E Ticaret Kampanyası Yürütmek
En İyi Sonucu Tekrar Edin
Neyin iyi çalıştığını belirlemek için uygulama içi analizlere girebilir ve bunu gelecek ayı planlamak için kullanabilirsiniz. Etkileşim ölçümleri (beğeniler, yorumlar, paylaşımlar) en popüler gönderi biçimlerinin ve konularının neler olduğunu görmenize izin verir. Daha sonra, işe yarayan taktik ne ise, onu yapmaya devam etmeniz gerekir. Düzgün planlar, sistemler kurar ve içeriğinizi düzenli bir şekilde oluşturursanız kurumsal sosyal medya hesabı yönetimi çok daha rahat bir şekilde işler.
Bakmanızda fayda var: Profesyonellerden 6 Sosyal Medya Pazarlama Tahmini