Dijital Pazarlama Ajanslarının Rolü
Dijital Pazarlama Ajansları ve İş Stratejisi Belirlemede Yeni Rolleri
Pazarlama artık değişti.
Birçoğumuz zaten geleneksel pazarlama ajansları hakkında fikir sahibiyiz. Bunları; hesap yöneticileri, öğle yemekleri ve bir toplantı odasının önünde göz boyayan sanat yönetmenleri ile Mad Men’de gösterilenler gibi düşünebiliriz. Bu davranışların çoğu, geçmişin bir eseridir. Aslında, bunlar ve çok daha fazlası değişti.
Geçmişte, kampanyaların sunulduğu medya alanı sınırlıydı. Başlangıçta sadece basılı reklam vardı; bu da sadece tek bir kampanya oluşturulabileceği anlamına geliyordu. Bu reklam, bir logo veya resimden çok öteye geçemezdi, tüm basılı medyada ortak bir metin içerebilirdi. Gazete ve dergilerdeki reklamlar normdu.
Televizyon reklamcılığı, daha önce radyonun da yaptığı gibi, bu durumu biraz değiştirdi. Tüketicinin önündeki bir ürün hakkında bilgi edinmesi için yeni yöntemler geliştirmeye odaklanıldı. Bu yöntemler daha önce genellikle kenarda kalmıştı. Logo tüm araçlarda aynı kalabilirdi, ancak kullanılan dil ve reklam her iletişim aracına özel olarak geliştirilmişti.
Birçok yeni gelişme oldu. Sears* kataloğu Amerikan evlerinin olmaz olmazı haline gelmişti, çocuklar istedikleri oyuncaklar için sayfaları karıştırıyordu. Doğrudan posta, ölçülebilir pazarlama çabalarının bir sonucuydu. Doğrudan posta kampanyasının başarılı olup olmadığını belirlemek nispeten kolaydı; bu, satın almadaki artışlarla ya da hepimize ulaşan kartpostalların iade oranlarıyla ölçülebilir. Ancak, bir kampanyanın neden işe yarayıp diğerlerinin işe yaramadığı her zaman net değildi.
Pazarlama geliştikçe; bir kampanyanın ne kadar iyi bir performans sergilediğini, bir bölgedeki satışların ölçümlerini, yeni bir yaklaşımın başarılı olup olmadığını izlemek için çeşitli pazarlama analizleri uygulandı.
Dijital Pazarlama Nedir?
İnternetin gelişmesiyle, tüketicilere erişmek için yeni birçok iletişim kanalı ortaya çıktı. Sadece pazarlama adına kullanılabilecek alanlarda değil, aynı zamanda satın almayı nelerin tetiklediğine dair bildiklerimizde de artış oldu.
Birçok reklamın başarısını doğrudan tıklama oranlarıyla ölçebiliriz. Kullanıcılar bir reklama tepki veriyor mu? Şimdi bunu gerçek zamanlı olarak da görebiliyoruz. Üstelik bu sadece başlangıç aşaması, çünkü veri toplama yöntemlerimiz önemli ölçüde gelişiyor. Günümüzde, tüm pazarlama yöntemleri bir şekilde dijital hale geldi. Modern hayata entegre edilmişi pazarlama metotları artık genel olarak:
- Verilere dayalı.
- Teknolojiyi kullanarak hedef odaklı marka tanıtımı yapar.
- Oldukça organize ilerler.
- Önceki yöntemlerin aksine, gerçek zamanlı sonuçları gösterir.
Sürecin ortasında dahi kampanyalarımızda değişiklik yapabiliriz. Ancak, bununla birlikte yeni zorluklar da gelecektir. Tüm bu yeni bilgileri etkin bir şekilde kullanmak, daha önce var olmayan türde bir beceri gerektirir. Veri Bilimi, veya dışarıdan bağlantısız görünen akımları anlamak için veri toplama sanatı, ürünlerimizle özel olarak ilgilenen bireyleri daha dikkatli bir şekilde hedeflememizi sağladı. İdeal hedef tüketicimizin yapay kişiliklerini oluşturabilir, beğenilerini, ihtiyaçlarını ve isteklerini daha önce mümkün olmamış bir hassasiyetle belirleyebiliriz.
Dijital Pazarlama Ajansı
Dijital pazarlama ajanslarına girelim.
Dijital pazarlama ajansları, geleneksel yöntemlerden esinlenen bazı yaklaşımları kullanmaya devam edecektir (işe yarıyorlarsa, devam edin). Ancak, birtakım yeni yöntemler de ekleyecektirler. Bunlardan birkaçını ele alalım.
Marka ihtiyaçlarını değerlendirin.
Günümüzde, pazarlama daha çok bir bilim haline geldi; mesela bir markanın başarılı bir şekilde mesajını iletmesini sağlayan yöntemleri tanımlayabiliriz. Bu, geleneksel olarak birçok ajans tarafından kullanıldığı gibi sadece hedef gruplarıyla değil, aynı zamanda gerçek zamanlı yanıtlara bakarak da gerçekleştirilebilir. Artık bir kampanyanın başarısını veya başarısızlığını, sürecin her adımı boyunca, genellikle canlı kampanyalarla (e-posta pazarlama kampanyaları için A / B testi gibi yöntemler kullanarak) ölçebiliriz.
Kârı en üst düzeye çıkarmak için stratejiler geliştirin.
Ajanslar artık karı en üst düzeye çıkarmak için stratejiler geliştirmek üzerine çalışıyor, ve reklamları veya diğer pazarlama faaliyetlerini en alt düzeyde, en büyük olumlu etkiye sahip olacak şekilde yerleştirmeye odaklanıyor.
İdeal Alıcıyı Belirleme (Hedef Kitlesi)
Artık bireysel tüketiciler hakkında daha önce hiç sahip olmadığımız kadar fazla veriye sahibiz; insanların ne tür ilgi alanlarına sahip olduklarını çok iyi biliyoruz (bunları gönüllü olarak sosyal medya aracılığıyla sağlıyorlar) ve satın alma davranışının ayrıntılı kayıtlarına sahibiz.
Dijital ajanslar özellikle çevrimiçi çalışmalara odaklanıyor.
Bir dijital ajansın temel işlevlerinden biri, özellikle çevrimiçi pazarlara odaklanmaktır; birçok kişi satın alma işlemlerinin çoğunu internet üzerinden yaptığı için, sürecin her adımında arkalarında bıraktıkları verileri toplayarak değerli bilgiler elde edebiliyoruz. Örneğin, hangi öğelerin “alındığı” (yani dijital bir “alışveriş sepetine” yerleştirildiği) gibi çevrimiçi bir mağazadaki davranışlarını izleyebiliriz. Satın alma süreçlerini anlamaya başlayabiliriz. Örneğin, A ürününü satın alan kişiler sadece B ürünüyle değil, aynı zamanda L, M ve Z ürünlerinin bir kombinasyonu ile de ilgileniyor olabilirler, ancak sadece R ürününü de satın aldıklarında geçerlidir vb.
Müşteri Odaklı
Steve Jobs’tan öğrendiğimiz bir şey, tüketicileri mevcut modellerimize adapte etmeye çalışmak yerine ürünleri doğrudan tüketiciye pazarlarsak, çok daha büyük bir başarı elde edeceğimizdir. İyi bir dijital pazarlama ajansının ana odak noktası tüketicilerin kendisidir. Tüketicinin ne istediğine odaklanmalıyız. “Tüketicilerin X ürününü satın almalarının nasıl sağlanır” anlayışından, tüketicinin ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamak için “doğru ürünün nasıl bulunur” anlayışına geçtik.
Yatırım Getirisi (YG) Odaklı
Dijital ajanslar ille de “vov” dedirten ya da ödül kazanan reklamlara değil, gerçekte sonuç verenlere odaklanıyor. YG’ye odaklanarak, eski pazarlama ajansları ile ilişkilendirdiğimiz kendi kendini tebrik etme yöntemlerine daha az, az masrafla maksimum geliri sağlayan yöntemlere ise daha çok odaklanabiliriz.
“Geleceğe Dönük” İhtiyaçlar
Pazarlamanın bir gerçeği var ki; ne kadar geniş bir platform yelpazemiz olsa da, her zaman tüm oyunu değiştirebilecek yeni reklam platformları ortaya çıkabilir. Örneğin, akıllı telefonların popülaritesini ve başarısını tahmin edilememişti. Aniden, daha yüksek çözünürlüklü ekranlarda görüntülenebilen, farklı aletlere uygun web sayfaları tasarlamak önemli hale geldi. Ne de olsa, bir masaüstü bilgisayarda iyi görünen içerik, bir tablette iyi görünmeyebilir.
Sonuç olarak, içerik sunmak için yeni yöntemler gerekli hale geldi. “Önce Mobil” felsefenin ortaya çıkışı, adapte olmamıza yardımcı oldu. En düşük çözünürlük seviyesini baz alarak, o ortamda iyi çalışacak bir şey yaratabilir ve daha yüksek çözünürlüklü makineler için geliştirebiliriz. Bu şekilde kampanyalarımızı geleceğe de hazırlayabiliriz; özenle tasarlanmış pazarlama kampanyalarımız, profesyonel görünmediği için, bazı platformlarda okunamıyor veya açılamıyor olduğu için, müşterilerimizin üçte birini kaybetmemiş oluruz.
Gelecekte neler olacağını her zaman tahmin edemeyiz. Bu yüzden, ihtiyaç veya fırsatlar ortaya çıkar çıkmaz değişiklik yapmamıza olanak sağlayan, uyarlanabilir metodolojilere yönelmemiz gerekiyor.
*Amerika’da perakende bir outlet market zinciri.
Dijital pazarlama ajansları ile ilgili blog yazımızı beğendiyseniz, dijital görünürlük’te küçük işletmeler nofollow link adlı yazımızı da okuyun.
Kaynak: https://www.mabbly.com/the-new-role-of-digital-marketing-agency-in-business-strategy-part-i/