Brief Nedir?

brief-nedir

Brief, reklam ve iletişim çalışmalarının önemli bir parçasıdır. Bu kavram kısaca yapılması istenen işin güçlü bir özeti olarak tanımlanabilir. Bu belgede, üzerinde çalışılacak bir projenin içeriği ve amaçları açıklanır. Özellikle projeden sorulu olan kişiler için büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü sorumlu olan kişi veya ajansın işini bir hayli kolaylaştırır. Hazırlanan doküman sayesinde iş daha iyi anlaşılır ve kafadaki soru işaretleri giderilir.

Brief genellikle işin sahibi yani şirket yöneticisi ya da şirket sahipleri tarafından verilir. Fakat bazen marka danışmanları da bu işten sorumlu olabilir. Çünkü şirketin beraber çalıştığı marka danışmanları işin özüne daha çok hakim olabilirler. Bu da yapılacak işin karşı tarafa çok daha doğru bir şekilde anlatılabilmesine olanak tanır.

İyi Bir Brief Nasıl Hazırlanır?

  1. Kendinizi Tanıtın

Yaratıcı ekibin yapılacak işi daha iyi anlaması için işletmenizin neler yaptığı ya da hangi hizmetleri sunduğu konularında bilgi sahibi olması gerekir. Eğer ekip markanızın kişiliği ve kimliği hakkında yeterince bilgi sahibi olursa ortaya çok daha doğru bir iş çıkar. Bu durum özellikle iletişimin tonu için çok önemlidir. Ayrıca markanızın hassas noktaları ve kırmızı çizgileri konusunda da gerekli uyarıları yapmalısınız. Bu yüzden öncelikle kendinizi anlatın. Hatta işletmenizin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını da ekleyebilirsiniz.

  1. Projenizi özetleyin

Yapılacak işi detaylıca anlatmalı ve sınırları çizmelisiniz. İşletme yeni bir ürün mü çıkarıyor? Yoksa yeni bir kurumsal kimlik mi edinmeye çalışıyorsunuz? Projenin ne olduğunu, neler gerektirdiğini ve hedefinizin tam olarak ne olduğunu iyi bir şekilde açıklayın. Kapsamlı bir brief ile projeden maksimum verim sağlayabilirsiniz.

  1. Hedef Kitlenizi İyi Tanımlayın

Bir kampanya hazırlarken veya bir proje üzerinde çalışırken en önemli kısım hedef kitlenin belirlenmesidir. Yani kime hitap edeceğiniz, kimleri kazanmak istediğiniz en başta belli olmalıdır. Fakat hazırlayacağınız brief, çok genel tanımlardan oluşmamalıdır. Örneğin “kadınlar” demek yerine “20-30 yaş aralığında, bekar ve a-b aralığında geliri olan kadınlar” demek çok daha doğrudur.

  1. Rakiplerinizi Belirleyin

Rakip analizi yapmak her hareketiniz için büyük bir önem taşır. İster yeni bir logo üzerinde çalışın ister yeni bir ürün piyasaya sürün. Her zaman rakiplerinizin hareketlerini de takip etmek zorundasınız. İşi yapacak kişi veya ajansın bu bilgilere sahip olması, işin daha iyi kavranmasına ve rakiplerle benzer iş yapmanın engellenmesinde yardımcı olur. Bu yüzden brief hazırlarken rakip firmaları da belirtebilirsiniz.

  1. Hedeflenen Mecraları Planlayın

Üzerinde çalışılan reklam kampanyasının hangi mecralarda kullanılacağı, süreç için çok önemlidir. Kampanyanız sosyal medya için mi hazırlanıyor ya da bir gazetede mi yayınlanacak? Hazırladığınız brief, projenin nerede kullanılacağı bilgisine muhakkak sahip olmalı. Böylece proje ve yayınlanacağı kanallar çok daha uyumlu olabilir.

  1. Bütçe ve Zaman Ayarlaması Yapın

Hazırlayacağınız brief muhakkak işin bütçesini ve zamanını içermelidir. Çünkü projenin, ayrılan bütçe dahilinde tamamlanması gerekir. Bitiş tarihinin belirtilmesi, projede yaşanabilecek olası aksamaları minimum düzeye indirir. Eğer proje büyükse, kontrol tarihlerini de eklemeniz faydalı olacaktır.

 

 

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Neden Dijital Pazarlama Danışmanlığı Almalısınız?

İlgili İçerikler

sirketler-icin-uygulamalar

Şirketler İçin Uygulamalar

Şirketler için uygulamalar sadece birer araç değil, aynı zamanda modern ofislerdir. Bir fiziksel çalışma alanı paylaşan şirketler, işlerini halletmek için giderek daha fazla online sohbet

Devamını Oku »
Musteri-Geri-Bildirimleri

Müşteri Geri Bildirimleri

Müşteri geri bildirimleri, müşterilerin gerçekten ne istediğini ve yaşadıkları deneyimleri daha iyi hale getirmek için ürün ve hizmetlerinizi nasıl iyileştirebileceğinizi anlamanıza olanak tanır. Müşterilerin ihtiyaçlarını

Devamını Oku »