3 Adımda Kitle Profili Oluşturma

kitle-profili

İçerik pazarlaması ve diğer birçok dijital pazarlama biçimi, tamamen hedef kitlenize değerli bir veri sunmakla ilgilenir. Bunu istikrarlı bir şekilde yapabilmeniz halinde, markanıza güvenilir bir bilgi kaynağı olarak bakmaya başlayacaklardır. Kitle profili için bu çok önemlidir.

Ancak her şeyden önce, “onların” kim olduğunu bilmeniz gerekir. Kitle profili kitlenizin kim olduğuyla ilgilenirseniz onların da sizinle ilgilenmeleri çok daha olasıdır. Hedef kitle profili, hedef kitlenizin bir üyesini örnek alarak modellediğiniz hayali bir karakterdir. Başarılı bir pazarlama kampanyası hazırlamak için kitle profili oluşturmak çok önemlidir.

Hedef Kitleniz Hakkında Veri Toplayın

Kitle profili oluştururken ilk adım olarak nicel verilerle başlayın. Hedef kitlenize ilişkin en değerli iki bilgi kaynağı şunlardır:

Google Analytics: Kitle analizi yapmak, Google Analytics ile çok daha kolaydır. Konumları, yaşları, cinsiyetleri, ilgi alanları ve cihaz türleri dahil olmak üzere ziyaretçileriniz hakkında demografik bilgiler edinmenizi sağlar. Ayrıca daha da derine inebilir ve hangi demografilerin, sitenizin hangi segmentleriyle etkileşime geçtiğini ve hangi oranda dönüşüm sağladığını anlamaya başlayabilirsiniz.

CRM: Bir CRM aracı, müşteri tabanınızı yönetmekten çok daha fazlasıdır. Aynı zamanda satışa yol açan etkileşimlerin canlı bir kaydıdır. CRM’nizdeki veriler; hangi sektörlerin yüksek oranda dönüşüm getirdiği, potansiyel müşterilerin şirketinize ilk nasıl yaklaştıkları ve ideal müşteriyi nasıl çekeceğinizle ilgili diğer ipuçlarını netleştirir. Bu bilgiler, hedef kitle profilinizi şekillendirmenize yardımcı olabilir.

Hedef demografinizi, konumlarını, tercih ettikleri içerik türlerini ve içinde bulundukları sektörleri öğrendikten sonra ihtiyaçları ve sorunlu noktaları incelemeye hazırsınız demektir. Bir başka değerli veri kaynağı da anahtar kelime araştırmasıdır. Pazardaki rakiplerinizin hangi arama sorgularını sıraladığını bulmak için Ahrefs, Moz veya SEMrush gibi araçlar kullanabilirsiniz. Bu; potansiyel kitlenizin umursadığı ve henüz radarınızda bile olmayan konuları, problemleri ve püf noktaları keşfetmenin yüksek veriye dayalı bir yoludur.

Beğenilenleri ve Beğenilmeyenleri Ayrıştırın

Bir kişinin; ilgi alanları, değerleri, beğenileri, hoşlanmadıkları, tutumları ve kişilik özellikleriyle ilgili herhangi bir veri, psikografi kategorisi altına girer. Dünyaya gönderdiğiniz mesajları nasıl sunacağınızı bilmek gerçekten önemlidir. Bu anlamda ne tür bir dil kullandığınız, hangi değerleri benimsediğiniz, ne tür görseller kullandığınız gibi detaylar ön plana çıkar. Hedef kitle için bu aşamalar önemlidir.

Bunların tümü marka bilinci oluşturmanın en önemli unsurlarıdır, ancak aynı zamanda hedef kitle profilinizin temel öğeleridir. Kitle profilleri geliştirmenin en güzel yanlarından biri, şirketinizin marka bilincinin nerelerde zayıfladığını ve hedef kitlenizden ne zaman koptuğunu anlamaya başlamaktır.

Psikografik verilere parmak basmak daha zorludur ve muhtemelen biraz nitel araştırma gerektirecektir. Hedef sektörlerinizdeki influencer’ların kim olduğunu bularak başlayın. Neye önem veriyorlar? Ayrıca, demografinizdeki kitlelerin hangi bloglara veya kanallara akın ettiğine bakın. Mevcut müşterilerinizin genel kültürünü, tercihlerini ve tutumunu değerlendirin. Çabalarınızı desteklemek için müşteri anketleri, web analitiği, Google Trendler veya anahtar kelime araştırması yoluyla toplanan kesin sayıları kullanabilirsiniz.

Gerektiğinde Değişiklikler Yapın

İzleyici profilleri oluşturmanın son adımında pazarınızın ne sıklıkta değiştiğine bağlı olarak hedef kitlenizi ya sık sık ya da nadiren güncellemeniz gerekebilir. Hızla gelişen ve büyük ölçüde kesintiye uğrayan sektörler, hangi teknolojilerin veya hizmet modellerinin kullanılabilir hale geldiğine bağlı olarak müşteri beklentilerinde sıklıkla değişim yaşayabilir.

Çok fazla değişmeyen sektörlerde bile hedef kitlenin nasıl farklılaştığına dikkat etmek önemlidir. Zihniyetler, zaman geçtikçe ve dünya değiştikçe değişir. Müşterilerin eski profillerine bağlı kalmak, en iyi senaryoda bile sizi ilgisiz gösterecektir. Hâlâ sizinle ilgilendiklerinden emin olmak için mevcut profilleriniz ile hedef kitlenizi en azından yılda bir kez yeniden değerlendirmeniz önerilir.

Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: SEO ile İlgili Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

 

İlgili İçerikler