Görsel markalaşma, pazarlama stratejinizin önemli bir yönüdür. Logonuzdan kartvizitlerinizdeki yazı tipine kadar işletmenizi temsil etmek için kullanılan tüm görsel öğelerden meydana gelir. Her bileşen, markanızın genel görünümünü ve verdiği hissi oluşturmak için birlikte çalışır.
Görsel markanız birkaç amaca hizmet eder. İlk olarak marka kişiliğinizi iletmek ve hedef kitleniz üzerinde duygusal bir izlenim bırakmak için oradadır. Sonrasında ise markanızın bu görsel kimliği, hedef kitlenizin işletmeniz hakkında bilgi edinmesine yardımcı olacaktır.
Logo
Logo, bir markayı tanımlamak veya temsil etmek için kullanılan tüm görsel unsurları ifade eden bir şemsiye terimdir. Logonuz nasıl görünürse görünsün, işletme adınızı ve marka kişiliğinizi yansıtan veya güçlendiren benzersiz bir belirteç olmalıdır. Bunu markanızın “yüzü” olarak düşünün.
Marka ismi tasarımı veya logo, esas olarak metinden oluşan ve genellikle markanın adını stilize edilmiş bir yazı tipinde gösteren işarettir. Örneğin; bitişik el yazısı Coca-Cola logosu ve renkli harflerle yazışmış Google logosu, anında tanınabilir sözcüklerdir.
Bir başka olası bileşen, markayı temsil etmek için kullanılan resimli bir görüntü olan logolardır. Örnek olarak Nike Swoosh‘u düşünün. Elbette bazı logolar, kelime tasarımı ile marka sembolünü birleştirebilir. Ayrıca şirketinizin ne yaptığını, nerede bulunduğunu veya ne zaman kurulduğunu açıkça belirtmek için logonuza bir slogan eklemeyi de tercih edebilirsiniz.
Tipografi
Tipografi, metnin görüntülenmesiyle ilgili bir teknik ve görsel sanat biçimidir. Görsel markalaşma açısından, seçtiğiniz belirli marka yazı tipleri ve bunları nasıl kullandığınızı temsil eder. Markanızın verecek bir mesajı olduğunda metninizin ekranda veya sayfada nasıl göründüğü, size kelimelerin ötesinde bir anlam katacaktır. Büyük blok harfler, gücü ve istikrarı temsil eder; dönen hareketli bir yazı ise zarafet ve geleneksellik anlamı taşıyabilir. Grafik tasarım uzmanları bazen, başlıkları metinden ayırt edebilmek adına sans serif yazı tipi ile serif yazı tipini eşleştirmeyi önerir. Serif olarak bilinen küçük sivrilen çizgiler, metne farklı bir hava katabilir.
Renk Paleti
Logonuz ve diğer görsel içerikler için seçeceğiniz renk paleti, duygusal bir tepki uyandıracak ve markanıza belirli bir nitelik ve özellik katacaktır. Renklerin dilinde; yemyeşil yeşiller dengeyi ve doğayı temsil edebilir, soğuk maviler sakinlik hissi uyandırır, güneşli sarılar ise sıcaklık ve iyimserliği çağrıştırır. Kullandığınız renkler ve bunları nasıl bir araya getirdiğiniz, okurun ruh halini gerçek anlamda belirler. Temel renk paletiniz yalnızca bir birincil ve ikincil renk veya birkaç farklı renk tonu içermelidir.
Genişletilmiş bir renk paleti, tasarım söz konusu olduğunda size daha fazla seçenek sunabilir. Örneğin, temel renk paletinizi tamamlayan bir açık renk, bir koyu renk ve birkaç nötr ton belirleyebilirsiniz. Bunlar, ana renk seçimlerinize derinlik katmaya ve görsel bir markalı içeriğin ambiyansını tamamlamaya yardımcı olur.
Grafik Öğeleri
Markanız için gerçekçi hissettiren ek detaylar, görsel kimliğinize boyut katabilir. Pazarlama materyalleri ile diğer tasarım parçalarını oluştururken aşağıdaki grafik tasarım öğelerini dahil edebilirsiniz.
- Şekiller
- Desenler
- Dokular
- Negatif ve pozitif alan
- Çizgi çalışması
- Simgeler
- Biçimlendirme
Bu unsurlar elbette markanızın renk paletinden de oluşturulabilir. Hatta logo tasarımınız ve tipografinizle benzer görsel nitelikleri paylaşabilirler.
Görüntü
Son olarak markalı içeriğinize eklediğiniz fotoğraflar ve çizimler, ele aldığımız diğer öğelerle aynı görünümü vermeli ve yarattığı hissi güçlendirmelidir. İster stok fotoğrafçılığı ister orijinal çekimler yapın veya özel grafikler kullanın, bunlar markanızın kişiliğini ve değerlerini uyandırmaya yardımcı olacaktır. Unutmayın ki bir görsel bin kelimeye bedeldir. Bu nedenle öne çıkardığınız kişilerin, yerlerin, ürünlerin ve aksesuarların doğru mesajı ilettiğinden emin olun.
Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: 3 Adımda Kitle Profili Nasıl Oluşturulur?