İçerik Stratejisi İşletmeniz için Neden Gerekli?

icerik-stratejisi

Basit bir deyişle içerik stratejisi, temel iş hedeflerinize ulaşmak için içeriği kullanma planıdır. Bu içerik türleri; blog gönderileri, e-posta bültenleri, videolar veya sanal etkinlikler olabilir. İçerik stratejisi; müşterileri çekmek, bilgilendirmek ve dönüştürmek için elinizdeki en güçlü silahtır.

Marka Kurallarını Belirler

Ayrıntılı marka yönergeleri, yayınlanan içeriğinizin tutarlı ve tanınabilir olmasını sağlar. İçerik stratejisi bir parçası olarak bir stil rehberi oluşturduğunuzda markanıza, potansiyel müşterilerin özel bağlantı kurabilecekleri bir kişilik, ses ve ton vermiş olursunuz.  Unutmayın, sadece başka işletmelere satış yapıyor da olabilirsiniz ancak kurallara karar veren gruplar ise insanlardan oluşan topluluklarıdır.

Pazarlama Hedeflerini Tespit Eder

İçerik stratejisi pazarlama hedefinizin yeni müşteriler edinmek olduğunu varsayabilirsiniz. Ancak şirketlerin hedef kitlelerine iletmek için muhakkak birkaç mesajı olacaktır. Bu nedenle aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka amaçları da içerir.

  • Uzun vadeli müşteri artışı
  • E-mail abonesi çekmek ve sürekli hale getirmek
  • Müşteriyi elde tutmanın iyileştirilmesi
  • Müşteri sadakati oluşturmak
  • Yeniden hedefleme (retargeting) için gruplar oluşturma

Örneğin; Moz SEO analiz aracının sahibi şirket, nitelikli potansiyel müşteriler çekebilmek için bir SEO blogu oluşturmuştur. Bazı CRM şirketleri ise ziyaretçileri müşterilere dönüştürmek için ücretsiz bir deneme fırsatı sunar. Bir diğer örnek olarak Dropbox, tavsiye ettiğiniz her arkadaşınız için 16 GB ekstra depolama alanı sağlayarak sadık müşterilerini ödüllendirir.

Müşteri/Alıcı Kişiliğini Açıkça Tanımlar

Alıcı kişilikleri, genellikle sizden satın alma işlemi gerçekleştiren bireylerin yarı kurgusal temsilleridir. Alıcı kişiliklerine sahip olmak, müşterilerinizin sıkıntılı noktalarına hedefli bir şekilde hitap eden ve çözümler sunan içerikler oluşturmanıza yardımcı olur. Kişiye dayalı içerik, hızlı bir şekilde daha fazla dönüşüm veya etkileşim elde etmenizi sağlar. İçerik stratejisi bunun için önemlidir.

Pazar Araştırması Yolculuğunu Başlatır

Pazar araştırması ve verileri, müşteri içgörüsü ve anlayışının temelleridir. İçerik stratejisi; birincil pazar araştırması, geçmiş veriler ve üçüncü taraf verilerinin bir kombinasyonu etrafında oluşturulmuştur.  Sosyal dinleme (social monitoring) süreci ve üçüncü taraf kaynaklar, eksiksiz bir müşteri resmi yaratmak için analizlerle desteklenebilecek bilgilendirici araştırmalar sağlar.

Hedef Kitlenizle İletişim Kurar

Bir içerik stratejisi, içerik pazarına uygun olanı bulmanıza yardımcı olur. İçerik tüketim biçimlerini ve içerik davranışının durumunu inceleyerek hangi kanallara odaklanacağınızı bulabilirsiniz. Her yerde olmaya çalışmak yerine hedefe yönelik mesajlar ile aranızdaki iletişime değer katarsınız. Örneğin, Ahrefs başarılı bir SEO bloguna sahiptir. Ama aynı zamanda bu platformdaki ideal kitlelerini hedeflemek için 10 dakikalık kısa YouTube videoları da oluşturur.

Kitlenizin İçerik Zevki Hakkında Size Fikir Verir

Nitelikli potansiyel müşterileri elde etmenin tek yolunun uzun blog gönderileri olduğunu mu düşünüyorsunuz? Belki de hedef kitleniz; açıklayıcı videolar, web seminerleri, vaka çalışmaları veya podcast’ler gibi diğer içerik türlerini kullanmak isteyecektir. Dolayısıyla hedef kitlenizin zevklerini anlayabilmek için stratejinizin bir parçası olarak farklı içerik türlerini test etmeniz gerekir.

Sizi Rakiplerinizden Ayırır

Rakiplerinizin; potansiyel müşteri yaratmak, otorite oluşturmak, müşterileri cezbetmek ve elde tutmak gibi sizinle aynı doğrultuda olan hedefleri vardır. Bir içerik stratejisiyle kendinizi bu kalabalıktan ayırabilir, kurum içi sisteminizdeki boşlukları ve fırsatları ortaya çıkarabilirsiniz. İyi bir içerik stratejisi; neyin odak, neyin kapsam dışı olduğunu belirlemenize yardımcı olur ve sürecinizdeki eksiklikleri belirler.

Kanallardan Daha İyi Yararlanmanızı Sağlar

Daha fazla yeni kanala girmenin yollarını aramak yerine tek kanal avantajı, mevcut kanallarınızı yüksek kâr için optimize etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, satış ekibinizi infografikler ve müşteri videoları biçimindeki verilerle donatarak bu alandaki çabalarınızı daha etkili hale getirebilirsiniz.

Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: En İyi Dijital Pazarlama Örnekleri

İlgili İçerikler