Blog Gönderileri/Makaleler
Belki de internetteki en baskın içerik pazarlama türü, blog gönderileri ve makalelerdir. Çünkü bu içeriklerle kitlenize sunabileceğiniz çok şey var. Ayrıntılı yazılı içerik yazarlığı, sitenize çok fazla organik trafik çekebilir. Bu şekilde tüketicileri ürünleriniz, markanız ve bu alandaki uzmanlığınız hakkında bilgilendirebilirsiniz.
Uzun içerikler, markaların soruları yanıtlayarak veya kavramları öğreterek kitleleriyle alakalı popüler sorgular ve aramalarla eşleşmesini sağlar.
Buna ek olarak blog içerikleri; Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve trafiğin büyümesine önemli ölçüde yardımcı olan anahtar kelime optimizasyonu için altın fırsatlardır. Ayrıca blog içeriği, yazarların SERP’lerdeki bağlantı derecelendirmelerini arttırmak için birden fazla hedef anahtar kelime, özellikle de uzun kuyruklu anahtar kelimeler eklemelerine izin verir.
Hubspot’un en son araştırmasına göre, özellikle içerik pazarlamasında blog kullanan işletmelerin yatırım getirisini artırma olasılığı 13 kat daha fazladır. Bloglama ile ilgili bir başka harika şey de çoğu web sitesine dahil edilmesinin oldukça kolay olmasıdır.
Blog gönderileri genellikle kullanıcıların ortak aramalarıyla alakalı içerik oluşturarak organik trafiği teşvik etmek için kullanılır.
Podcast’ler
Podcast’ler bundan 10 sene kadar önce pek de popüler değillerdi. Ama artık platformlarda 29 milyondan fazla podcast bölümü yüklü. Yapılan bir araştırma Amerikalı tüketicilerin yarısından fazlasının hayatlarında en az 1 bölüm podcast dinlediklerini gösterdi. Ayrıca %32’sinin de düzenli olarak podcast dinleme alışkanlığı olduğunu ortaya çıkardı.
İstatistiklere göre 2022 yılına kadar 132 milyon podcast dinleyicisi olacağı tahmin ediliyor.
Podcast’ler, kullanıcılara ulaşabileceğiniz ilgi çekici ve kişiselleştirilebilir bir yöntemdir. Ayrıca okumayı sevmeyen insanlar bile ürünleriniz ve marka fikirleriniz hakkında bilgi edinebilirler. Podcast’ler, müşterilerin içeriği daha pasif olarak tüketmelerine izin verir. Örneğin insanlar spor salonundayken veya araba kullanırken bir podcast dinleyebilirler ancak bunları yaparken bir makale okuyamazlar.
Videolar
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 75 milyon insanın her gün çevrimiçi bir video izlediğini biliyor muydunuz?
Son birkaç yılda video içeriğinin kullanım kolaylığı ve erişilebilirliği, onu tüm şekil ve boyutlardaki işletmeler için mutlaka kullanılması gereken bir içerik biçimi haline getirmiştir. Mark Zuckerberg’in kendisi, çevrimiçi içeriğin çoğunun yakın gelecekte videodan oluşacağına inandığını söyledi.
Video, giderek daha popüler bir içerik üretim biçimi haline geldi. Çünkü insanlar akıllı telefonlar sayesinde her türlü medya türünü günün her saatinde izleme kolaylığına erişti.
Bu içerik formunun bu kadar popüler olmasının bir nedeni de podcast’ler gibi pasif olarak tüketilebilmesidir. Ayrıca, okunması gereken uzun bir makalenin aksine, 30 saniyelik bir video kliple izleyicinin dikkatini çekme şansınız daha yüksektir.
Canlı video, markaların gerçek zamanlı olarak izleyicileriyle etkileşim kurmak için kullandığı başka popüler dijital içerik türüdür. Facebook’un kendi araştırmasına göre, insanlar canlı yayınlarla diğer içeriklerden üç kat daha uzun süre etkileşime giriyor.
Bu tür medya içeriği dağıtımının önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da fazla etki yaratmasını bekleyebiliriz.
İnfografikler
İnfografik kullanmak pazarlamanız için çok karlıdır çünkü bu içerikleri paylaşması ve tüketmesi çok kolaydır. İnfografikler, bilgi ve istatistiklerin ilginç görsel temsillerini yaratırlar. Bu da sadece bir sayı listesinden çok daha kolay okunmalarını sağlar.
Okurlar infografikleri sever çünkü bu tür içerikler sayesinde çoğu zaman kavramları anlamak daha kolaydır. Tüketicilerin infografik içerikleri metin şeklindeki içeriklerden %30 oranında daha fazla tercih ettiği ortaya çıktı.
İçerik üreticileri, nispeten hızlı bir şekilde oluşturdukları, ancak güçlü bir etki oluşturdukları için bu tür içeriği üretmekten keyif alırlar.
İçeriğinizin çoğu gerçeklere ve rakamlara dayanıyorsa, bu makaleleri görsel içeriğe dönüştürmek, daha fazla ilgi ve trafik çekmenin basit ama etkili bir yoludur.
Nasıl Yapılır İçerikleri (How-to)
Google’ın arama kutusuna “nasıl yapılır” ifadesini yazdıktan sonra, motor size sayısız öneri sunar. Google’ın kendisi, “nasıl yapılır” ifadesi ile yapılan sorguların son on beş yılda %140 arttığını buldu.
İnsanlar ister bir yumurtanın nasıl pişileceğini, ister Youtube’dan bir videoyu nasıl indireceklerini öğrenmeye çalışsınlar. Her konuda kapsamlı bir eğitim kılavuzu son derece yararlı olur. Video prodüksiyon hizmetleri bu bakımdan çok önemlidir.
İnsanların alanınızda ne öğrenmeleri gerektiğini ve ne tür bilgilendirici yönler sağlayabileceğinizi düşünün. Kartlarınızı doğru oynarsanız, sektörünüzde viral olan bir eğitim kılavuzu oluşturabilirsiniz.
İçerikleri videolardan, uzun formlu makalelerden veya infografiklerden oluşturabilirsiniz. Bu içerikleri oluştururken en önemli husus, anlaşılması kolay olmasıdır. Bu nedenle çok sayıda görsel efekt dahil etmek genellikle iyi bir yoldur.
Ne yaratacağınız konusunda ilham almanız gerekiyorsa, müşteri hizmetleri departmanınıza gelmiş olan en yaygın sorulara göz atabilirsiniz.
Ayrıca Shopify Web Tasarımı, girişimcilerin çevrimiçi mağazalarını platformla başlatmalarına yardımcı olacak çok sayıda rehberle kendi bloglarında harika iş çıkarıyor.
Sosyal Medya Paylaşımları
Her işletmenin belirli bir kapasitede sosyal medya kullanması gerektiği kuşkusuzdur. Ancak sosyal medya platformlarınızı içerik dağıtım ağları olarak kullanmak yeterli değildir; ayrıca çeşitli kanallarınıza özgü içerik oluşturmalısınız.
Sosyal medya platformları esasen marka odaklı arama motorlarına dönüşüyor. Tüketicilerin %40’ı yeni işletmeleri ve ürünleri araştırmak için bir sosyal medya platformu kullanıyor. Ayrıca, tüketicilerin sosyal hesaplarında aktif ve ilgi çekici paylaşımlar yapan markalardan satın alma olasılığının daha yüksek olduğunu biliyoruz.
Birçok sosyal kanal, işletmelerin takipçileriyle daha fazla etkileşim kurmak ve satış döngüsünü hızlandırmak için kullanabilecekleri yeni özellikler yayınladı.
Örneğin, Instagram’da hikayeler oluşturabilirsiniz aynı zamanda izleyicilerinizle canlı sohbetler paylaşabilirsiniz. İşleri daha etkileşimli hale getirmek için anketler veya soru-cevap gönderimleri gibi araçları bile ekleyebilirsiniz.
Sosyal platformlar, müşterilerin doğrudan mesajlar aracılığıyla ürün satın almalarını her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Instagram artık markaların yayınlanan yayınlara ve hikayelerine doğrudan ürün bağlantıları eklemelerine de izin veriyor.
Pinterest ve Facebook gibi diğer platformlarda da benzer teklifler var.
Sosyal içeriğinizi kesinlikle sadece tanıtım ve satış amaçlı tutmadığınızdan emin olun. Çoğu kullanıcı bu davranışı oldukça sinir bozucu bulma eğilimindedir. Onlara yalnızca ve sürekli bir şeyler satmaya çalışıyorsanız büyük ihtimalle hesabınızı takip etmeyi bırakacaklardır. Bunun yerine kullanıcılar markaların dürüst, arkadaş canlısı ve yardımsever olmasını tercih ediyorlar.
Kullandığınız sosyal medya platformlarındaki çeşitli seçenekleri keşfedin, ardından takipçileriniz için farklı içerik türlerini deneyin.
Web Seminerleri
Web seminerleri, müşterileri eğitmek için harikalar yaratan başka bir ilgi çekici içerik biçimidir. Genellikle B2B kuruluşları kullanır. Çünkü oldukça olgusal olma eğilimindedirler. Web seminerlerinin pazarlama sonuçlarını, satışları ve katılım oranlarını artırmak için son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Fakat seminerleriniz kitlenizin dikkatini çekmek için ilginç ve alakalı olması gerekir. Çoğu izleyici, web seminerlerinin 30-45 dakika sürmesini tercih ediyor. Ayrıca, izleyicilerin %92’si sonunda canlı bir soru-cevap oturumu aracılığıyla etkileşim kurmak istiyor. Bu yüzden bu seçeneği de eklediğinizden emin olmanızı öneririz.
Buradaki başka bir ipucu, uzman görüşlerini duymak ve özel içerik sağlamak için sektörünüzdeki diğer düşünce liderleriyle işbirliği yapmaktır.
Bu yazımız ilginizi çektiyse “İçerik Pazarlaması Stratejileri” isimli içeriğimize de göz atabilirsiniz.