Marka, bir işletmenin kendi ürünlerini ve hizmetlerini başkalarınınkinden ayırmaya yarayan isim, renk, logo, ambalaj gibi her türlü birimden oluşabilen oluşumdur. İçinde yaşadığımız dünyanın globalleşmesi ve tüketimin sürekli artması ile birlikte marka sayılarında da büyük bir artış yaşandı. Bu da haliyle markalar arasındaki rekabeti bir hayli artırdı.
Dünya üzerinde milyonlarca marka olmasına rağmen bazıları hafızalarımıza unutulmayacak şekilde kazınmıştır. Tüketiciler tarafından çok sevilen ve benimsenen bu markalar her geçen gün daha çok büyümeye ve sahalarını daha çok genişletmeye devam ediyorlar.
Peki bir markayı başarılı yapan nedir? Bu markaların ortak özellikleri nelerdir?
İçinde yaşadığımız dünyada her sabah gözlerimizi farklı bir trende açıyoruz. Her şey anbean değişim gösteriyor. Böylesine dinamik bir dünyada işletmelerin de dinamik olması kilit noktadır. Başarılı markalar, rekabetin bol olduğu bu sektörde kaybolmamak için sürekli araştırır ve yeni şeyler denerler. Bu noktada rakiplerini iyi analiz ederek fırsatları veya tehditleri belirlerler.
Bunca marka arasından sıyrılmak ve tüketicinin gözünde bir değer kazanmak kolay bir iş değildir. Bunu yapabilmek için rakiplerin yaptıklarından daha farklısını yapmak gerekir. Başarılı markalar, standartların üzerinde, kaliteli ve yenilikçi işlere imza atarak tüketicinin gözünde itibar kazanırlar. Örneğin şu anda dünyada birçok telefon markası olmasına rağmen Apple onlardan çok ayrı bir konumdadır. Özellikle yenilikçi ve yaratıcı tarzıyla rakiplerinin arasından sıyrılır.
Her işte olduğu gibi başarılı bir marka yaratmak da emek ve kararlılık ister. Bugün adını duyduğunuz pek çok marka zamanında kötü kampanyalara ya da kullanıcı tarafından hiç beğenilmeyen ürünlere imza atmışlardır. Her işletmenin başına gelebilecek bu olaylardan ders çıkarılması ve yola sabırla devam edilmesi en önemlisidir. Başarılı markaların takındıkları bu kararlı tavır, müşterine de geçerek onlarla arasında sıkı bir bağ kurmalarını sağlar.
Başarılı markalar, belirli bir çizgide ilerlerler. Kendilerine çizdikleri o çerçeve, sınırlarını belirler. Bir markanın veya işletmenin tutarlı olması, müşterinin gözündeki itibarı artırır. Verilen hizmette ve sunulan üründe tutarlı olmak sadık müşterilerin oluşmasında büyük bir pay sahibidir. Tabi ki bu tutarlılığın kaliteli ürün ve hizmet sunma gayesinde olması da bir diğer önemli noktadır.
Başarılı markalar her zaman güçlü bir liderle anılır. Örneğin Apple denilince akla direkt olarak Steve Jobs gelmektedir. Apple’nin başarı hikayesini yazan Jobs, sunduğu hikayeyle markasının köklerini sağlamlaştırmıştır. Ayrıca bu hikaye, müşteri ve marka arasındaki bağı kuvvetlendirerek sarsılmaz bir ilişki oluşturur.
Bir marka her ne kadar güzel ve kaliteli hizmetler verse de insanlar tarafından bilinmedikten sonra bunun hiçbir anlamı yoktur. Bu noktada marka bilinirliği devreye girer. Başarılı markalar görünürlüğünü artırmak için dijital pazarlamadan olabildiğince faydalanırlar. Markaların bilinirliğinin artması daha fazla müşteriyi ve satışı da beraberinde getirir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Müşteri Geri Bildirimleri