Influencer Pazarlaması Nedir?

Influencer-Pazarlamasi

Sosyal medya platformları, günümüzde popülerliğini her geçen gün artırıyor. Bu platformlara gün geçtikçe bir yenisi daha ekleniyor ve böylece insanlar arasındaki etkileşim git gide büyüyor. Fakat bu platformları kullanan bazı kişiler, diğerlerine oranla çok daha yüksek bir etkileşim oranına sahipler. Sosyal medyada tanınan bu kişilere influencer adı veriliyor. Influencer pazarlaması ise günümüzde son derece yaygın bir hale gelmiş durumda.

Influencerlar, sosyal medya uygulamalarındaki yüksek takipçi sayısına sahip kişilere verilen addır. Sosyal medya fenomeni olarak da adlandırılan bu kişiler yedikleriyle, içtikleriyle, giydikleriyle yani kısacası attıkları her adımla kendilerinden söz ettirmeyi başarıyorlar. İnsanlarca tanınan ve bir arkadaş gibi görülen influencerlar, ellerinde büyük bir etkileme gücü bulunduruyor. Bunu farkında olan markalar ise pazarlama stratejilerini tamamen değiştirerek yönlerini influencerlara doğru çevirdiler.

Öncesinde alışveriş yaparken mağaza çalışanının yorum ve deneyimlerine güveniliyordu. Fakat alışverişin çevrimiçi olarak yapılmaya başlanması ile birlikte insanlar, bir ürünü gerçekten deneyimlemiş kişilerin önerilerine ihtiyaç duymaya başladılar. Markalar, takipçi sayısı ve profil etkileşim oranı yüksek olan fenomenler üzerinden ürünlerini pazarlamaya başladılar ve böylece influencer pazarlaması doğdu. Gerçek kişilerle doğrudan satış odaklı olmayan bu pazarlama yöntemi, oldukça etkili oldu. Influencerların sözüne güvenen müşteriler, onların kullanıp tavsiye ettikleri ürünleri kullanmaya başladılar.

Markalar, influencer pazarlaması sürecinde birkaç noktaya dikkat ederler. Öncelikle çalışılmak istenen influencer, ürünle direkt bağlantılı olmalıdır ve insanlara tutarlı gelmelidir. Örneğin genellikle teknoloji ile ilgili içerikler üreten bir influencer, yeni çıkan bir telefon modeli için oldukça iyi bir yüz olabilir. Bir diğer önemli nokta ise influencerın kitlesi ile markanın hedef kitlesinin uyuşmasıdır. Genellikle teknoloji meraklısı erkeklerden oluşan bir kitleye cilt bakım ürünlerini pazarlamaya çalışmak başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bu yüzden sosyal medya fenomeninin takipçi kitlesinin yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı gibi özellikleri göz önünde bulundurulur.

Influencer pazarlaması pek çok farklı sosyal medya uygulamasında yürütülmektedir. Fakat özellikle Youtube, Instagram ve Tiktok gibi yıldızı parlayan uygulamalar, markalar tarafından tercih edilmektedir. Bu mecralardaki fenomenler, bazen kısa sürekli bazen de uzun süreli marka anlaşmalarına imza atıyorlar. Fakat artık influencer pazarlaması konusunda da bazı değişiklikler yapılıyor. Yıllardır influencerların sözüne itibar ederek onların tavsiye ettiklerini kullanan müşterilerin yavaş yavaş onlara olan güveni azalmaya başladı. Markalar da bu güveni tekrar kazanmak için stratejilerinde bazı değişikliklere gitmeye başladılar.

Mikro influencer olarak adlandırılan 10.000-50.000 arası bir takipçi kitlesine sahip olan kişiler, artık pazarlamanın yeni gözdeleri arasında yer almaya başladı. Müşteriler takipçi sayısı yüksek influencerlar yerine daha niş bir kitleye hitap eden mikro influencerlara daha çok güveniyor. Markalar da bunun farkında olduğu için artık mikro influencerları radarlarına almaya başladı. Her geçen gün değişen dengeler ve yeni teknolojik gelişmeler, influencer pazarlamasını da değiştirip dönüştürüyor.

İlginizi Çekebilir: Etkili Influencer Marketing Nasıl Yapılır?

İlgili İçerikler

gorsel-markalasma

Görsel Markalaşma için 5 Adım

Görsel markalaşma, pazarlama stratejinizin önemli bir yönüdür. Logonuzdan kartvizitlerinizdeki yazı tipine kadar işletmenizi temsil etmek için kullanılan tüm görsel öğelerden meydana gelir. Her bileşen, markanızın

Devamını Oku »