Elektronik postalar bilgi aktarabildiğimiz, başkalarıyla veri paylaşabildiğimiz en kolay ve en uygun kanallardan biridir. Ancak, kötü niyetli ekler veya şüpheli mesajlar içeren e-mail’ler almak da yaygındır. Bazı e-posta servis sağlayıcıları, bu tür şüpheli e-postaları filtreler ve konusunu “SPAM” kelimesiyle işaretler. Alıcıya e-mail’in, çok sayıda alıcıya gönderilen şüpheli bir içeriğe sahip olduğunu belirtir.
Bu tür istenmeyen e-mail’lerdeki bağlantılara tıklamak, alıcıyı kimlik avı web sitelerine ya da kurbanın bilgisayarına kötü amaçlı yazılım indiren sitelere yönlendirebilir.
Bir Linke Tıklamadan Önce İki Kez Düşünün
E-posta servis sağlayıcınız bir iletiyi istenmeyen olarak işaretlemeyi unuttuysa tıklama olasılığınız yüksektir. Çoğu spam mesajı; ucuz kozmetikler, yeni ürünler, hediyeler veya paketlerle ilgili tekliflerdir. Bu iletiler eklerle birlikte geliyorsa tıklama ve görüntüleme isteğinize karşı koyun. Ayrıca şüpheli herhangi bir dosya indirmekten ya da spam e-postada sunulan herhangi bir linke tıklamaktan kaçının. Unutmayın ki spam gönderenler giderek daha akıllı hale gelmektedir. O nedenle artık spam mesajları, Nijeryalı prens veya servetinin yarısını sizinle paylaşmak isteyen bekâr bir emekli gibi hikayelerle direkt sahte imajı yaratmaz. Bu fikirler oldukça eskide kalmıştır.
İstenmeyen E-Postalara Asla Yanıt Vermeyin
İstenmeyen e-postalar genellikle kötü niyetli veya şüpheli kaynaklardan, sisteminizi hack’lemek isteyen kişiler tarafından gönderilir. Bu e-mail’lere yanlışlıkla yanıt verirseniz hesabınızın aktif bir e-posta profili olduğunu onaylamış olursunuz ve daha sık hedef haline gelirsiniz. O nedenle bir bağlantıdaki kelimeleri sadece okumayın, yönlendirileceğiniz web sitesi adresinin tamamını görmek için tıklamadan üzerine gelin. Herhangi bir şüpheli kaynak adresi olmadığından emin olmaya çalışın.
Tanınmış Bir Anti-Virüs Yazılımı Kullanın
Bilgisayarınızı güvende tutmak için istenmeyen e-mail filtreleme araçlarına sahip iyi bilinen bir anti-virüs yazılımı seçin. Anti-virüs; kötü amaçlı yazılımları belirlemek, filtrelemek veya karantinaya almak ve sizin onu açmanızı engellemek için tasarlanmıştır. Birçok anti-virüs programında, güvenli ve güvenli olmayan web sitelerini doğrudan arama sayfasında hızlı bir şekilde işaretleyebilen basit bir tarayıcı aracı bulunur. Bu şekilde, potansiyel olarak zararlı gözüken bir web sitesini asla yanlışlıkla tıklamazsınız.
Şifre ve Güvenlik Sorularında Temkinli Olun
Asla adınız için “qwerty” veya “abcdef” gibi tahmin edilmesi kolay genel ifadeler belirlemeyin. Harfler, sayılar ve özel simgeler içeren güçlü bir parola seçin. Şifrenizi kesinlikle kimseyle paylaşmayın veya ne olabileceğine dair ipucu vermeyin. Bir diğer alabileceğiniz önlem de farklı siteler/hesaplar için farklı şifreler seçmektir. Her şey için tek bir parola kullanmak sizi savunmasız hale getirir. Birçok banka ve site, parolanızı unutmanız durumunda yanıtlamanız için birkaç güvenlik sorusu listeler. Onları yanıtlarken her cevabın benzersiz olduğundan emin olun. Sizin için doğru olan cevabı değil, hatırlamanızın kolay olduğu bir şıkkı seçin.
Bilgi Paylaşımı Konusunda Ketum Davranın
E-mail adresinizi veya diğer ayrıntıları asla forumlarda, web sitelerinde veya blog’larda herkese açık olarak paylaşmayın. Her türden insanın internete eriştiğini ve mevcut bilgileri kötüye kullanmanın sadece birkaç saniye süreceğini unutmayın. İstenmeyen e-posta göndericileri bütün platformlarda pusuya yatmış durumdadır. Bu durum ilk etapta masum bir şekilde başlayacaktır. Sonrasında ise zayıf bir parolanız olması veya bilmeden herhangi bir bilgiyi ifşa etmeniz halinde, bir bilgisayar korsanı saldırısı kadar kritik bir durumla sonuçlanacaktır. Herhangi bir online yarışmaya ya da hizmete kaydolduğunuzda bile kişisel veya resmi e-mail adresinizi bu amaçla kullanmayın. İstenmeyen iletiler gönderen kişiler, genellikle bu grupları ve potansiyel hedefler için e-posta listelerini takip eder.
İlgilinizi Çekebilir: Web Siteniz Google’da Çıkmıyor ise Ne Yapmalısınız?