growth-hacking

Growth Hacking Nedir?

Bir projeye başlamak oldukça keyifli bir süreçtir. Farklı fikirlerin ortaya atıldığı ve ilginç stratejilerin geliştirildiği bu aşamada her şey pozitif gözükür. Fakat proje hayata geçirildikten sonra işler tam olarak planlandığı gibi gitmeyebilir. Growth hacking ise tam da bu sorunu çözmeyi amaçlar. Kullandığı dijital pazarlama yöntemleri sayesinde hızlı ve verimli bir büyüme sağlar.

Growth hacking aslında pazarlama kanalları ile ürün geliştirme süreci arasındaki hızlı ve verimli deneme sürecidir. İlk defa 2010 yılında Sean Ellis tarafından ortaya atılan bu kavram, işletmelerin etkili ve güçlü şekilde büyümelerine katkıda bulunur. Burada pazarlama ve mühendislik bir aradadır. Geliştirdiğiniz bir ürün veya hizmeti kullanmayı düşünmeyen tüketicilerin olduğu kanalları bularak yeni müşteriler edinmeyi hedefler.

Growth hacking sadece müşteri edinme yöntemi olarak düşünülmemelidir. Mevcut işle alakalı büyüme fırsatları da bu kapsamda değerlendirilebilir. Hızla büyüme sağlayan bu yöntemin kullanım alanı oldukça geniştir. Bir şirket, sosyal ağ ya da bir proje, bu yöntemden faydalanarak hedef kitleden yüksek oranda dönüşüm elde edebilir. Özellikle kısıtlı bütçelerde kullanılan yöntem, düşük bütçe ile büyüme sağlar.

Growth Hacking Yöntemleri Nelerdir?

Growth hacking için beş ana yöntem kullanılır. Dijital pazarlamadan da bilinen bu beş yöntem “AARRR” olarak adlandırılır.

  1. Edinme (Acquisition)

Bu yöntemde en düşük maliyetle kullanıcı bulmak hedeflenir. SEO ve reklam çalışmaları buna örnek olarak gösterilebilir.

  1. Etkileşim (Activation)

Temelde web sitesini ziyaret eden kullanıcılarla kurulan etkileşimdir. Örneğin e-bültene kayıt olan kişiye e-kitap hediye edilmesi etkileşim yöntemine dayalıdır.

  1. Bağlılık (Retention)

Burada amaç, web sitesini ziyaret eden kullanıcıların tekrar gelmesini sağlamaktır. Bunun için de ilginç e-bültenler göndermek gibi çalışmalar yapılır.

  1. Tavsiye Edilme (Referral)

En etkili yöntemlerden olan tavsiye edilme, kullanıcıların sizi, başka kişilere tavsiye etmesini amaçlar. Bunun için de web sitesindeki içerik, ürün ya da hizmetlerin paylaşılması için bazı teşvik edici adımlar atılabilir.

  1. Gelir (Revenue)

Bu yöntemde gelir modeli oluşturulur. Ürün satışı ve ücretli içerikler gibi size gelir sağlayacak yolların bulunmasıdır. Ayrıca potansiyel müşterilerin gerçek müşteriye dönüşmesini de gelir yöntemi sağlar.

Growth Hacking İçin Örnek Bir Firma: Paypal

Paypal, günümüzde dünyanın ödeme devi olarak tanımlanabilir. Fakat Paypal’ın bugünlere gelmesinde iyi bir growth hacking uygulaması büyük rol oynamıştır. İlk çıktığı zamanlarda tavsiye programı başlatarak devasa bir büyüme yakaladı. Bu sistem ile Paypal’ı arkadaşına tavsiye eden kullanıcı ve bu tavsiyeyle siteye üye olan kullanıcıya 10’ar dolarlım ödemeler yapıldı. Paypal her bir kullanıcının hayat boyu değerinin 20 dolardan fazla olduğunu bildiği için bu sisteme 60 milyon dolar harcadı. Fakat karşılığını da fazlasıyla aldı. Bunun yanı sıra Mastercard ve Visa rozetlerinin yanına kendi isimlerini ekletmeleri de başarıya ulaşmaları konusunda etkili oldu.

 

 

Bu yazı da ilginizi çeekebilr: Big Data Nedir?

İlgili İçerikler

Influencer-Pazarlamasi

Influencer Pazarlaması Nedir?

Sosyal medya platformları, günümüzde popülerliğini her geçen gün artırıyor. Bu platformlara gün geçtikçe bir yenisi daha ekleniyor ve böylece insanlar arasındaki etkileşim git gide büyüyor.

Devamını Oku »

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi

Sosyal medya pazarlaması, potansiyel ve mevcut müşterilerle ilişkiler kurmak ve etkileşim kurmak için Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi çevrimiçi platformları kullanma sürecidir. İşletmeler, sosyal medyada

Devamını Oku »
Mikro Influencer

Mikro Influencer Ne Demek?

Özellikle dijital pazarlama alanıyla ilgili biriyseniz “influencer” tabirine yabancı değilsinizdir. Ancak “mikro influencer” terimini duymamış olabilirsiniz. Mikro influencer’lar, 1.000 ila 50.000 arasında takipçisi olan ve

Devamını Oku »