Dijital Pazarlamada Pandemi Döneminden Sonra Değişiklikler Yaşandı Mı?

Dijital Pazarlamada Pandemiden Sonra Değişiklikler

İnsanların akıllarındaki en büyük sorulardan biri de “Dijital Pazarlamada Pandemiden Sonra Değişiklikler Yaşandı Mı?” oluyor. Neredeyse bir gecede hükümetler; toplantıları sınırlayan, yüz yüze iş operasyonlarını kısıtlayan ve insanları mümkün olduğunca evden çalışmaya teşvik eden talimatlar yayınladılar. Buna karşılık işletmeler ve okullar, internet sayesinde faaliyetlerini uzaktan sürdürmenin yollarını aramaya başladılar. Evden çalışma sistemine geçenler, müşterileri ve öğrencileriyle etkileşimde kalmak için çeşitli işbirliği platformlarına ve video konferans kapasitelerine yöneldiler.

Bu dijital benimseme hem organizasyonel hem de sektör düzeyinde büyük bir sıçrama yaptı. Pandemi sırasında tüketiciler çarpıcı biçimde online kanallara yöneldi ve şirketler ile endüstriler de buna yanıt verdiler. Anket sonuçları, müşterilerle dijital kanallar aracılığıyla etkileşime geçme yönündeki hızlı değişimi doğrulamaktadır. Pandemi sonrası müşteri etkileşimlerinin en az %80’i, kriz öncesine göre 3 kat daha fazladır.

COVID-19 krizi, sadece birkaç ay içinde tüm sektörlerdeki ve bölgelerdeki şirketlerin iş yapma biçiminde yıllarca sürecek bir değişikliğe sebep olmuştur. Yeni yapılan bir araştırmaya göre şirketlerin; müşteri, tedarik zinciri etkileşimlerinin ve iç operasyonlarının dijitalleşmesini hızlandırarak 3-4 yıl öne geçirmiştir. Aynı şekilde dijital ürünlerin portföylerindeki payı da şok edici bir şekilde 7 yıl hızlanmıştır. Ankete katılanların tamamına yakını, şirketlerinin en azından geçici çözümler ürettiklerini ve mümkün olduğunu düşündüklerinden çok daha hızlı bir şekilde ayağa kalktıklarını ifade etmiştir.

COVID-19 Pandemisinin Reklamcılık ve Dijital Pazarlama Üzerindeki Etkisi

Geçtiğimiz dönemde yapılan bir araştırma, online harcamaların ilk kez resmi olarak yüz yüze harcamayı aştığını ve şimdiki tüm küresel reklam harcamalarının yarısını oluşturduğunu göstermiştir. Aynı çalışma, 2023 yılına kadar dijital reklam harcamalarının toplam küresel medya yatırımlarının yaklaşık üçte ikisini oluşturacağı tahmin etmektedir.

Dijital Pazarlamada Pandemiden Sonra Değişiklikler; Reklam Harcama Eğilimleri ile Gelen Değişimler

Birçok pazarlama ve reklam departmanı, artık işlerini bu yeni normale doğru yönlendirecek yaratıcı ve yenilikçi pazarlama stratejileri ile uygulamaları düşünmek gibi zorluklara göğüs germektedir.  Markalar için bu, tüm sektörler üzerindeki ekonomik etki nedeniyle pazar değişikliğiyle uğraşmak anlamına gelir. Bu değişiklikler aşağıdaki gibidir.

  • Tüketicilerin ve toplumsal “yeni normal”in verdiği artan rekabetle karşı karşıya kalmak
  • Sürdürülebilirliği ele almak
  • Bir belirsizlik ortamında stratejik planlamanın sunduğu operasyonel seçenekleri ve zorlukları değerlendirmek
  • Marka itibarı sorunlarının analizi
  • Tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak için ihtiyaç duyulan potansiyel yeni ürün ve hizmetleri belirlemek
  • Yaratıcı ve stratejik pazarlama kampanyaları ile hedefli reklamcılığa odaklanmak
  • Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmak

Dijital Pazarlamada Pandemiden Sonra Değişiklikler; Hediye Kartları

COVID-19, birçok işletmeyi ve restoranı kapanmaya ya da müşterilerine sınırlı hizmet sunmaya zorlamıştır. İşletmeler, pandemi sonrası gelir kaybını dengelemek amacıyla tüketicilere mevcut veya gelecekte kullanım için hediye edebilecekleri kartlardan satmaya önem vermeye başlamışlardır. Bu durum, “normale” dönüldüğünde satın almayı kolaylaştırır ve pandemi her zamanki gibi işleri aksatmaya devam ederse markalar için esasen bir mikro kredi sağlanmış olur. Dijital pazarlamada hediye kartlarının kullanımı, işlerin yavaş olduğu bir zamanda satılan mallar ile markaların gelir akışını sürdürmelerini sağlar.

Promosyon Araçlarının Kullanımı (Çekilişler, Yarışmalar ve Eşantiyonlar)

Markalar COVID-19’un getirdiği yeniliklere karşı duyarsız görünmek istemediğinden, pandemi sonrası bile çekiliş ve yarışma gibi etkinliklere yönelmeyi tercih etmektedir. Dijital pazarlama dahilinde çeşitli platformlar üzerinden gerçekleştirilen yarışmalar, çekilişler ve eşantiyon hediyeler markalara tüketicilerle etkileşim kurma fırsatı sunar. Örneğin işletmeler, tüketicilere restoran ve mağazalarda kullanmaları için indirim kuponları verebilir veya bu süreçte ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarına promosyonlar sağlayabilir. Bu da müşteri iyi niyetini ve sadakatini artırır.

 

İlginizi Çekebilir: Etkili Influencer Marketing Nasıl Yapılır?

İşinizi Üst Seviyeye Taşıyın!

 

İlgili İçerikler

Sosyal medya yönetimi

Sosyal Medya Yönetimi

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ NEDİR? Sosyal medya yönetimi, bir marka veya kuruluşun sosyal medya platformlarındaki varlığını yönetme işlemidir. Bu işlem, markanın ürünlerini, hizmetlerini ve mesajlarını hedef

Devamını Oku »
Marka Sesi Nedir ?

Marka Sesi Nedir ?

İş dünyasında kişilik her şeydir. Bu özellikle bir şirketin kendisini; metin, ses ve diğer iletişim biçimleri aracılığıyla temsil etme biçimi olan marka sesi için geçerlidir.

Devamını Oku »