TikTok’ta paylaşım kullanıcıların 15 saniyelik videolarından daha hızlı hareket eden bir şey varsa o da trend döngüsüdür. TikTok üyeleri, sürekli olarak yeni içerikler yayınlamaktadır. Bu anlamda bir gün platforma hakim olan eğilimler, bir sonraki gün genellikle önemsizdir. Öte yandan bu hızlı tempo, birçok yeni başlayan kişinin içerik paylaşmak için en iyi zamanın “şimdi” olduğunu varsaymasına neden olabilir.
İçerik Paylaşmak İçin En Doğru Zaman
Bir kullanıcı TikTok’u ilk açtığında, anında yeni ve alakalı içerik akışına doğru kendi kişisel FYP’lerine iner. Bu sayfa, ilgi alanlarını ve önceki etkileşimleri kullanarak içerik öneren bir algoritma kullanarak çalışır. TikTok algoritması, kullanıcınınkine benzer hesaplardan ortak etkileşim alan içeriğe de öncelik verir. Ne kadar çok etkileşim alırsanız, uygulamanın içeriğinizi diğer kullanıcıların FYP’lerine gönderme olasılığı da o kadar artar. 100 binden fazla gönderi üzerinde yapılan bir analize göre aşağıdaki zaman dilimlerinde paylaşılan içeriklerin en yüksek düzeyde katılım oranına sahip olduğu belirlenmiştir.
- Pazartesi:00, 10.00 ve 22.00
- Salı:00, 04.00 ve 09.00
- Çarşamba:00, 08.00 ve 23.00
- Perşembe:00, 19.00 ve 00.00
- Cuma:00, 13.00 ve 15.00
- Cumartesi:00, 19.00 ve 20.00
- Pazar:00, 08.00 ve 16.00
Diğer sosyal medya kanallarındaki en verimli zamanların aksine, tiktok’taki tespitler o kadar da sezgisel değildir. Salı günü, gecenin ortasında benden başka kim scrolling yapıyor olabilir diyebilirsiniz. Hâlbuki burada rol oynayan, başka bir önemli faktörün yer almasıdır: Kitlenizin hangi saat diliminde (veya bölgelerde) bulunduğu.
Örneğin; hedef kitleniz Türkiye ve Güney Kore’de farklı saat dilimleri arasında bölünmüşse yalnızca birini düşünerek içerik paylaşmak, potansiyel izleyicilerinizin yarısını devre dışı bırakabilir. Ancak bir cuma sabahı yayınlarsanız Türk izleyicileriniz uyandıklarında, Koreli takipçilerinizi de öğle yemeği molası verirken yakalayabilirsiniz. İşin temelinde önemli olan, markanız için doğru bakış açısını bulmak için farklı saatleri denemektir. Böylece belirli hedef kitlenize göre uyarlanmış bir içerik takvimi belirleyebilirsiniz.
Hangi Hashtag’leri Kullanmalıyım?
TikTok’ta paylaşım hashtag’leri diğer tüm sosyal medya kanalları gibi çalışır. Kullanıcıların (ve uygulama algoritmasının) bulmasını kolaylaştırmak için içeriğinizi kategorilere ayırarak etiketlemenize olanak tanır. TikTok’ta da bu etiketlere tıklanabilir, yani benzer içerikle dolu bir arama sayfasını keşfetmek için herhangi birine dokunabilirsiniz. Markalar için bu; hashtag odaklı bir kampanya başlatırsanız veya tüm gönderilerinizi aynı etiketle etiketlerseniz, hepsinin tek bir yerde barındırılacağı anlamına gelir. Unutmayın ki TikTok’taki hashtag’ler, uygulamanın hızlı trend döngüsü söz konusu olduğunda elbette en büyük güç değildir. Ancak, bir etkileşim noktası olarak kullanabileceğiniz birkaç hashtag vardır.
- #fyp
- #foryoupage
- #tiktok meydan okuması
- #düet
- #akım
Hangi TikTok hashtag’lerinin yükselişte olduğunu anlamak için kendi FYP’nizi düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.
Videolar Ne Kadar Uzun Olmalı?
Yakın zamana kadar bir TikTok’ta paylaşım kullanıcısının video başına 60 saniye süresi vardı. Yavaş yavaş bu aralık 2021’de 3 dakikaya ve 2022’de 10 dakikaya ulaştı. Ancak siz mümkün olduğunca 3 dakikanın altında kalmaya çalışın ve daha uzun bir içerik seçmeye karar verirseniz hedef kitlenizin ilgi alanlarını göz önünde bulundurun.
Ne Sıklıkla Paylaşmalıyım?
Tiktok’ta paylaşım sıklığı önemli ölçüde değişebilir. Unutmayın ki bir marka olarak haftada 70 benzersiz video yayınlamanız beklenmez. Uygulama, kendi yönergelerinde kullanıcıların paylaştıkları içerik konusunda “planlı” olmaları gerektiğini ve günde 1 ila 3 gönderi önerdiğini belirtmektedir. Nihai hedef günlük olarak yüksek kaliteli içerik yayınlayabilmektir. Ancak yeni başlayan daha küçük ekip veya markalar için haftada en az 4 video paylaşmayı hedeflemeniz iyi bir tercih olacaktır.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: E-mail Pazarlamada Emoji