Web Sitelerinde HTTPS Önemi

web-sitelerinde-https

Google Chrome’a yüklenen web sayfalarının% 95’inden fazlasının artık şifrelenmiş olduğunu biliyor muydunuz? Bu, web siteleri ve kullanıcılar için oldukça avantajlıdır. Ancak HTTP’den HTTPS’ye geçmemiş olan %5’lik kesim için pek de hoş bir durum değildir. Ayrıca güvenilir site olma özelliği, Google’ın 2021’de yayınlanan sayfa deneyimi güncellemesindeki bir sıralama sinyalidir.

HTTPS Nedir?

Bir süredir web dünyasında yer alıyorsanız HTTP’ye karşı HTTPS ile başlayan bir URL’ye sahip sitelerde artış olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. HTTPS, HTTP’nin güvenli sürümüdür. HTTP, verilerin Chrome gibi bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında iletildiği protokoldür. HTTPS’deki “S”, web sitesinde güvenli bir bağlantı olduğu için “güvenli” anlamına gelir.

HTTPS veya güvenli köprü metni aktarım protokolü, tarayıcı ile web sunucusu (web sayfalarınızı depolayan, işleyen ve bir kullanıcıya ileten) arasında değiş tokuş edilen verilerin güvenliğini sağlar. HTTP ve HTTPS arasındaki fark, HTTP’deki verilerin şifrelenmemiş olmasıdır. HTTPS, veriler aktarılırken ortaya çıkabilecek saldırılardan korunmaya yardımcı olur.

Saldırı örnekleri şunlar olabilir:

  • Kullanıcının bilgisayarına kötü amaçlı yazılım yükleme
  • Şifreler ve kredi kartı bilgileri gibi hassas verilerin ihlali
  • Kullanıcıya sahte içerik sunma
  • Bir kullanıcının kimliğini nihai olarak keşfetmek için diğerlerinin genel tarama etkinliklerini incelemek

HTTPS 90’larda ortaya çıkmış ve başlangıçta kredi kartı bilgilerini işlemeye uygulanmıştır. Ancak Google gibi şirketler güvenli web taramasını zorlamaya başladıkça HTTPS, web siteleri için altın bir standart haline gelmiştir. Google’ın hedefi, ürün ve hizmetlerinde %100 şifreleme elde etmektir.

HTTPS Neden Önemlidir?

HTTPS önemlidir, çünkü web sitenizi ve ziyaretçileri potansiyel kötü aktörlerden korumaya yardımcı olur. İyi bir kullanıcı deneyimi yaratır, web sitenize güven aşılamanızı sağlar ve gelirinizi korur. Tarayıcınızda bir HTTPS sitesini ziyaret ettiğinizde, onun SSL sertifikasını talep etmiş olursunuz. Sertifika, o web sitesini ziyaret ederken güvenli bir oturum oluşturmak için tarayıcının kilidini açtığı bir anahtar içerir. SSL sertifikası yalnızca bir kez kullanılır ve web sitesine benzersiz bir güvenli bağlantı sağlar.

HTTP aracılığıyla bir siteyi ziyaret ettiğinizde ise tüm iletişim düz metin üzerinden gerçekleşir ve bu, tarayıcınız ile web sitesi arasındaki bağlantıyı kesen herhangi bir bilgisayar korsanı tarafından oldukça kolay bir şekilde okunabilir.

Google, 2014 yılında itibaren artık HTTPS’li sitelerin küçük de olsa bir sıralama artışı alacağını duyurmuştur. Başka bir deyişle, siteniz güvenli değilse ancak rakibinki güvenliyse diğer şartlar eşit olduğunda o web sitesi daha iyi sıralanabilir.

HTTPS, tüm iletişim ve müşteri bilgilerini koruduğu için değerlidir. Ayrıca HTTPS kullanan işletmeler doğrulanabildiğinden, bu protokolü kullanan herhangi bir siteyi meşrulaştırmaya da yarar. Özellikle bir e-ticaret sitesi söz konusu olduğunda, müşteriler oradan alışveriş yaparken kendilerini daha güvende hissedeceklerdir.

Güvenli bir web sitesi, ziyaretçilerini ve gelirini koruyabilir. İnsanlar güvenli olmayan bir web sayfasına ulaştığında, siteyi olumsuz anlamda etiketleyen bir mesaj alabilirler. Bu, kişinin siteden ayrılmasına veya sepetini terk etmesine neden olur.

Mobil Teknolojideki Yeri

HTTPS’ye geçmenin bir başka önemli avantajı daha vardır. Hiçbir ciddi işletme, mobil teknolojiyi es geçmeyi göze alamaz. Sayfa yükleme hızı gibi faktörleri göz önünde bulundurarak sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmak, modern pazarda başarı için oldukça kritiktir.

Google’ın Hızlandırılmış Mobil Sayfaları (AMP), alan adınızı akıllı telefonlar için optimize etmenin giderek daha önemli bir parçası haline gelmektedir. Google, AMP’yi mobil cihazlarda yükleme sürelerini hızlandırmaya yardımcı olmak için oluşturmuştur. AMP içeriği, arama sonuçlarında daha belirgin görünme eğilimindedir. Ancak HTTPS tarafından sunulan sitelerde çalışabilir. Bu, HTTPS düşünülerek tasarlanan yeni nesil tarayıcılar ve aşamalı web uygulamaları için de giderek daha geçerli bir hale gelmektedir.

İlginizi Çekebilir: Profesyonellerden 6 Sosyal Medya Pazarlama Tahmini

 

İlgili İçerikler