QR Kodu Teknolojisi Nereye Gidiyor?

QR kodu

Özellikle Koronavirüs’ün ortalığı kasıp kavurduğu şu günlerde, QR kodu imdadımıza yetişti. 2000’lerin başında çoktan öldüğüne inanılan QR kodları, pandeminin ardından yeniden yaşam buldu ve temassız bir dünyayı başlattı.

Konu ile ilgili bakınız: Pandemide Kısıtlamaların E-Ticaret Üzerindeki Etkileri

QR Kodu Öldü mü?

Kesinlikle hayır. QR kodları hala Çin’de her yerde kulanılmakta. Çin’den ilham alan Güney Kore, QR kod taramalarının sayısında da şaşırtıcı bir artışa tanık olmuştur. Hindistan ve ABD’deki pazarlar da ödeme yapmak ve alışverişi sorunsuz bir deneyim haline getirmek için QR kodlarını benimsemiştir. Üstelik devamı da var: Alipay’in Avrupa’daki dijital cüzdanlarla ortaklığı, kıtaya QR Code ödemelerini de getirecektir.

QR Kodu ve Gelecek

QR kodu teknolojisi, sinema biletleri, uçak biletleri, resmi belgeler, sosyal medya kanalları ve ödeme sistemleri gibi tahmin edebileceğinizden daha fazla yerde kullanılmaktadır. Bu kodlar, dünya genelinde özellikle temassız teslimat ve en önemlisi temassız ödemelerde baş rolü üstleniyor.

Tüketicilerin ticari alandaki güvenli yolu QR kodlarına olan talepteki artış göz önüne alındığında, QR kod pazarının büyük bir yükseliş göstermesi beklenmektedir.

Ambalajlardaki QR Kodu

Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin üçte biri, ürünün ambalajına göre karar verir. Daima estetik açıdan hoş ve minimalist tasarımlara yönelen Y kuşağını hesaba kattığınızda, çekici ambalajlar oluşturmak daha da zordur. İşte QR kodları, bu mücadelenin bir sonucudur.

Yurt dışındaki GDO’lu ürünlerin taranabilen ambalajlarında, tüketicilerin içerikler hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için, QR kodları bulundurması gerekir. Bunun sonucunda tüm ürünlerde QR kodlarının kullanılması yaygın bir uygulama haline gelmiştir.

Ayrıca, işletmeler müşterilerle etkileşim kurmak için QR kodlarını kullanabilir. Bu da, müşterilerin geri bildirim vermesini, işletmeyi sosyal medyada takip etmesini veya sadakat programlarına katılmasını kolaylaştırır.

Geliştirilmiş Görünüm ile Daha Renkli ve Çekici

Çoğu insan, QR’yi küçük siyah-beyaz kareler olarak bilir. Bu yanlış bir algı sayılmaz. Bilakis kodlar için yüksek bir farkındalık seviyesi oluşturulduğu anlamına gelir. Ancak, QR için tasarım seçenekleri bu parametrelerin çok ötesine uzanır ve ek renkler ile tasarımlar çeşitlenebilir.

Hatta siyah-beyaz QR kodların devri geride kaldı denebilir. QR kodları, artık tüketicileri çekmek için logolarla, renklerle ve farklı şekillerle özelleştirilmeye başlandı. Markalar, ürünlerine ve ambalajlarına yerleştirdikleri QR kodlara marka görünümlerine daha uygun özgün ve yaratıcı tasarımlar getiriyorlar. Bu, tüketicilerin tam olarak neyi taradıklarını bilmelerini sağlaması açısından da daha kullanışlıdır.

QR Kodu ve Sağlık

Sağlık teknolojisi hızla gelişmekte. Bu alana QR kodlarının dahil edilmesi çok şaşırtıcı olmadı. Zaten bu sistem 2021’de sağlık hizmetlerine en çok katkı sağlayan teknolojilerden biri haline gelmeye başladı bile. Çoğu hastane, algoritmalarında QR kodunu çoktan kullanmaya başladı. Bu anlamda hastanın bilekliğine eklenen QR kod ile, tek bir tarama sayesinde sorumlu doktor/hemşire, hasta hakkındaki diğer bilgiler (reçete edilen ilaçlar, ilaç zamanlamaları, alerji listesi ve kolay ödeme vs.) kolaylıkla alınabilir.

Araba Bayileri İçin QR Kodu

Bir araba bayisini ziyaret eden herkes, tüm araçların bilgilerini gösteren upuzun sayfaları fark etmiştir. Listeyi okumaksa oldukça yorucudur. Oysa QR kodları bu problemi çözmeye başladı.

Araç üzerine QR kod yerleştirilmesiyle, satış temsilcileri ve müşteriler QR kodu okutarak araç hakkında bilgi alabiliyorlar. Dinamik QR kodları kullanılarak pazarın ihtiyacına ve talebine bağlı olarak herhangi bir arabanın detayları düzenli olarak güncellenebiliyor.

2021’de QR’nin Farkı Nedir?

2020 yılında yapılan bir ankete göre katılanların %83’ü en az bir kez bir QR kodu taradığını belirtti ve o günden beri bu oran giderek yükselmekte. Ankete katılanların yarısından fazlası, COVID pandemisi başladığından beri QR kod kullanımını artırdıklarını belirtmişti. Üçte ikisi ise QR kodların temassız bir dünyada hayatı kolaylaştırdığı konusunda hemfikir. Şu yaşadığımız günlerde QR kodu taramayan tek bir kişi bile kalmadı denebilir belki de.

QR’nin geçmiş senelerde patlama yaratmamasının bir nedeni, önünde birtakım engeller bulunmasıydı. Pek çok insanın akıllı telefonu yoktu ve çoğu zaman kodları okumak için üçüncü taraf bir uygulama indirmek zorunda kalıyorlardı. Ancak 2021 itibariyle artık yetişkinlerin %81’inin akıllı telefonu var ve neredeyse hepsi, üçüncü taraf uygulamalarına gerek kalmadan QR okuyabilmekte.

İlginizi çekebilir: Sıfırdan E Ticaret Kampanyası Yürütmek

İlgili İçerikler