E-ticarette güven damgası, Ticaret Bakanlığı’nın tebliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından verilmektedir. Bu damganın öne çıkan özelliği, e-ticaret üzerinden alışveriş yapan müşterilerin haklarını korumak ve güvence altına almaktır. Bu sayede daha güvenilir bir alışveriş hizmeti sağlanmaktadır. 6 Haziran 2017 tarihinde yürürlüğe giren e-ticarette Güven Damgası, zorunlu bir damga türü değildir. Fakat gerekli şartların sağlanması halinde e-ticaret siteleri tarafından rahatlıkla alınabilir.
Güven Damgası’nın ortaya çıkmasındaki amaç, e-ticaret sitelerindeki gerekli güvenlik hizmetlerini sağlamaktır. Bu sitelerde yer alan elektronik bir simge olarak da yorumlanabilir. Bu damgaya sahip olan bir site, müşteriler için belli bir güvenlik ve hizmet kalitesi standardına uygun olduğunu ispat etmiş olur. Fakat sitede Güven Damgası’nın yer alması, TOBB’un site için bir referans görevi gördüğü anlamına gelmez. Dolayısıyla site tarafından sunulan hizmetlerin garantisi olarak yorumlanmamalıdır. Bu, sitenin sağladığı güvenlik seviyesi için yeterli olan tek gerekçe değildir. Türkiye’de e-ticaret alanında Güven Damgası’nı sağlayan tek resmi yer TOBB’dur.
Güven Damgası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bir e-ticaret sitesinin bu damgaya sahip olması için site yetkilisinin www.guvendamgasi.org.tr adresinde yer alan formu doldurması gerekir. Form doldurma işleminden sonra istenen belgeler sisteme yüklenir. Ancak burada önemli olan bir diğer nokta da ilgili sitenin önce güvenlik testinden geçmesi ve başvuru için belirlenen ücret tutarını yatırmasıdır.
Güven Damgası için başvuru yapacak kişi, e-ticaret sitesinin yetkilisi olmakla beraber TOBB’un hazırladığı yazılı beyan formunu da imzalamalıdır. Fakat mutlaka 6 ay içerisinde alınmış imza sirkülerindeki ıslak imza sunulmalıdır. Başvuru için gerekli belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Yetki Metni
- Üyelik Sözleşmesi
- Ev SSL
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
- Adli Sicil Belgesi
- Dekont
Sisteme yüklenen bu resmi belgelerin eksiksiz ve doğru olması gerekir. Yapılan başvuruların Güven Damgası için uygun olup olmadığının tespiti, 30 gün içinde değerlendirilerek başvuruyu yapan kişiye bildirilir.
Güven Damgası Neyi İfade Eder?
Güven Damgası tebliğiyle, bu simgeyi taşıyan web siteleri istenen asgari şartlara sahip olduğunu göstermiş olur. Bu anlamda belli bir güvenlik standardına uyduklarını, tüketicilere bazı haklar sağladıklarını ve denetimden geçtiklerini ifade ederler. Böylece kullanıcılar, kaynağı belli olmayan e-ticaret siteleri yerine Güven Damgası olan siteleri tercih ederek daha güvenli bir ortamda alışverişlerini sürdürebilmektedirler.
Bu damga, her ne kadar zorunlu bir hizmet olmasa da en azından asgari bir hizmet kalitesinin açıkça göstergesidir. E-ticaret sitelerine Güven Damgası veren TOBB’un, bu sitelere kefil olmadığını ise gözden kaçırmamak gerekir. Hizmet kalite standartları dahilinde tebliğde yer alan kriterler şu şekildedir:
- Firmalar kart güvenliğini SSL sertifikası ile sağlamalıdır.
- Sistemde tutulan verilerin kötü niyetli erişimlere karşı düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.
- Web sitesi; internet kullanımı, e-ticaret ve ödeme sistemleri mevzuatından haberdar olmalıdır.
- Web sitesinde çocukları olumsuz etkileyebilecek içerikler bulunmamalıdır.
- Satın alma ve lojistik süreçleri açık ve anlaşılır olmalıdır.
- Web sitesini işleten kişi veya şirket hakkında net bilgiler verilmelidir.
- Müşteri talep ve şikâyetleri için etkin iletişim yöntemleri sağlanmalıdır.
- Cayma hakkı sunulmalıdır.
- E-ticaret sitesini işleten kişi, daha önce belirtilen suçlara karışmamış olmalıdır.
- Web sitesi sahibi iflas etmiş ise itibar temini yapılmalıdır.
Web sitesi sahipleri, Güven Damgası’nın uygulanmasından en az 3 ay önce gerekli önlemleri alacak ve 1 yıl içinde en az bir kez kötü niyetli erişim testi yaptıracaktır. Ayrıca çocukların; fiziksel, zihinsel, ahlaki, psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklerin kontrol edilmesinden de sorumludurlar.
İlginizi Çekebilir: En Çok Kullanılan Anahtar Kelime Araçları